30 липня 2023 р. 11:21

Міжнародна шахова федерація: вже не політика чи її поміркований варіант

Магнус Карлсен та Василь Іванчук. Фото ФІДЕ

(Магнус Карлсен та Василь Іванчук. Фото ФІДЕ)

21 березня 2022 року комісія з етики Міжнародної шахової федерації дискваліфікувала на пів року російського гросмейстера Сергія Карякіна за "завдання шкоди репутації шахів". Покарання було пов'язане з тим, що Карякін публічно підтримав повномасштабне збройне вторгнення в Україну. Саме рішення позитивно зустріли не лише українськы шахісти, а й шахова спільнота всього розвиненого світу. А ось термін дискваліфікації всього пів року вже був оцінений далеко неоднозначно. Що таке міжнародна шахова федерація, чим живе і яку позицію займає стосовно війни між росією та Україною в матеріалі Інтента

Загальна характеристика Міжнародної шахової федерації

Керівництво ФІДЕ

Діяльність ФІДЕ

ФІДЕ та Україна

Висновки

Загальна характеристика Міжнародної шахової федерації

Міжнародна шахова федерація (далі – ФІДЕ) – це спортивна організація, яка проводить міжнародні шахові змагання та об’єднує національні шахові федерації. ФІДЕ займається популяризацією шахів, затверджує шахові правила, надає звання та контролює систему рейтингів. Наразі членами ФІДЕ є 200 країн. Штаб-квартира організації знаходиться в Лозанні. Офіційними мовами ФІДЕ є англійська та французька. Бюджет організації на 2023 рік складає 16 млн 861 тис. євро. Гаслом ФІДЕ є латинський вислів Gens una sumus, що в перекладі означає "Ми одна родина". Логотипом ФІДЕ є шаховий кінь, розташований на фоні земної кулі.


Зображення: freelogovectors.net

ФІДЕ була заснована в Парижі у 1924 році чотирнадцятьма країнами. Вона є однією з найстаріших міжнародних спортивних федерацій світу.

Керівництво ФІДЕ

Генеральна асамблея є вищим законодавчим та виконавчим органом ФІДЕ. Генеральна асамблея обирає посадовців на 4-річний період, вносить зміни у Статут та приймає остаточне рішення щодо прийняття та виключення членів організації.

Рада складається з ключових посадовців ФІДЕ і може приймати більшість рішень між засіданнями Генеральної асамблеї.

Головним посадовцем ФІДЕ є президент. Президент представляє ФІДЕ на міжнародній арені та від її імені підписує контракти, що має бути узгоджено з вищими органами організації. Як і будь-який посадовець ФІДЕ, президент призначається на 4-річний термін. З жовтня 2018 року цю посаду займає колишній помічник президента росії та колишній заступник голови уряду росії Аркадій Дворкович. На посаді президента ФІДЕ Дворкович замінив іншого російського державного та політичного діяча – президента Республіки Калмикія Кірсана Ілюмжинова.


Фото: Вікіпедія 

Цікаво, що посаду президента ФІДЕ в минулому займали видатні шахісти. Зокрема, президентом організації був п’ятий чемпіон світу Макс Ейве. Після нього на посаду заступив лідер збірної Ісландії та учасник турніру претендентів на звання чемпіона світу Фридрик Олафссон. Він став єдиним президентом ФІДЕ, який поєднував посаду з шаховою практикою.

Діяльність ФІДЕ

Одним із важливих видів діяльності ФІДЕ є організація шахових Олімпіад. Першу Олімпіаду ФІДЕ провела вже через два роки після свого заснування, однак організаційні проблеми мали наслідком те, що у змаганнях взяли участь тільки чотири країни. Через ці негаразди змагання назвали Малою Олімпіадою. Вже у 1927 році була проведена повноцінна Олімпіада. У Малій Олімпіаді та перших двох повноцінних змаганнях перемагала збірна Угорщини. Починаючи з 1950 року, Олімпіади стали проводитися регулярно раз на два роки. ФІДЕ робила кроки для того, щоб шахи стали частиною загальноспортивних Олімпійських ігор. Зокрема, у 2001 році в шахах було введено антидопінгові правила, які в цьому виді спорту загалом-то є зайвими.

Поза сумнівом, основним видом діяльності ФІДЕ є проведення змагань на першість світу. Свій авторитет у цій галузі організація встановила не одразу. До появи ФІДЕ чемпіони світу самі встановлювали фінансові та організаційні вимоги, час від часу просто викручуючи руки претендентам. У 1928 році організація визнала Юхима Боголюбова чемпіоном ФІДЕ. Імовірно, в такий спосіб вона хотіла створити тиск на чинного чемпіона світу Олександра Альохіна. У цьому ж році чемпіон світу відвідав конгрес ФІДЕ й погодився проводити матчі під контролем організації. При цьому, на вимогу Альохіна, матч на першість світу з Капабланкою міг пройти тільки за важкими фінансовими умовами їхнього попереднього матчу, які встановив сам колишній чемпіон. ФІДЕ намагалася встановити правила для вибору претендента на титул і в 1935 році висунула Сало Флора. Однак чинний чемпіон світу Макс Ейве зазначив, що наступний матч планує провести з Капабланкою і лише після того готовий зустрітися із Флором. Повний контроль за організацією та проведенням змагань на першість світу ФІДЕ встановила лише після завершення Другої світової війни та смерті чемпіона світу Олександра Альохіна.

У 1993 році в історії проведення чемпіонатів світу відбувся розкол. Чемпіон Гаррі Каспаров та претендент на титул Найджел Шорт заявили, що ФІДЕ неспроможна забезпечити належні фінансові умови для проведення матчу, тому вони планують грати під егідою нової організації – Професійної шахової асоціації. У відповідь ФІДЕ позбавила Каспарова звання чемпіона та виключила обох гросмейстерів з рейтинг-листів. З того часу в шаховому світі паралельно існували два чемпіони. У цей період ФІДЕ вирішила зробити розіграш звання чемпіона світу більш видовищним, замінивши матч на першість світу нокаут-турніром, де велика група шахістів змагалася в мініматчах і той, хто програвав, залишав змагання. Така система проведення надавала можливості стати чемпіоном широкому колу гравців, однак зовсім не гарантувала, що переможцем стане насправді кращий у світі. За такою системою було проведено чотири змагання. І зовсім не очевидно, що троє з чемпіонів мали б шанси стати чемпіонами світу за класичною моделлю проведення змагань, для чого необхідно було б перемогти в матчі Каспарова або Крамніка.


Гаррі Каспаров і Найджел Шорт, 1993 рік. Фото: chessentials.com

Об’єднання титулів відбулося лише у 2006 році під час матчу між Володимиром Крамніком та Веселіном Топаловим, хоч сам матч був на межі зриву. Топалов обвинуватив Крамніка в тому, що останній часто бігає в туалет, де користується підказками електронних приладів. Рішення Апеляційного комітету образило Крамніка, який не прийшов на п’яту партію і відмовився продовжувати матч, однак пізніше змінив своє рішення.

ФІДЕ слугує своєрідним гарантом шахових правил. Загалом шахи – досить консервативна гра, правила якої не потребують змін. Інша справа, що корекції іноді вимагають правила проведення змагань. Імовірно, останні серйозні зміни у правилах відбулися на межі XX-XXI століть через розвиток електронних технологій та, зокрема, зростання сили шахових програм. Так, було скасовано відкладання партій, коли догравання переносилося на інший день. Також у сучасній версії правил шахів записано: якщо гравець вочевидь має при собі електронний прилад в ігровій зоні, йому одразу зараховується поразка.

Американський професор фізики Арпад Ело розробив систему обчислювання рейтингів гравців для ігор, в яких беруть участь двоє. ФІДЕ використовує цю систему з 1970 року для обчислювання рейтингу шахістів світу. Наразі офіційні зміни рейтингу відбуваються щомісяця.

ФІДЕ має право надавати шахові звання за успіхи у змаганнях. Щоб здобути чергове звання, необхідно тричі виконати необхідну норму в різних турнірах та досягти певного рейтингу. Федерації країн-членів також мають право надавати звання та розряди, починаючи від національного майстра та нижче. Однак титул майстер ФІДЕ має в порівнянні значно більшу вагу.

ФІДЕ та Україна

СРСР вступив до ФІДЕ у 1947 році. Українські гросмейстери неодноразово грали за збірну СРСР та брали участь у відбіркових індивідуальних змаганнях за шахову корону. Одеський гросмейстер Юхим Геллер був одним із найсильніших шахістів світу у 1950-70-х роках. На межі 1940-50-х років був претендентом на світову корону Ісаак Болеславський. Одним із найсильніших у світі у 1960-ті роки був Леонід Штейн. Переможцями шахових Олімпіад у складі збірної СРСР були Олександр Белявський, Володимир Тукмаков, Геннадій Кузьмін, Василь Іванчук, Володимир Савон. У складі жіночої збірної СРСР грали уродженки України Кіра Зворикіна, Лідія Семенова, Марта Літинська.

Україна вступила до ФІДЕ у 1992 році. З цього часу українські шахісти та шахістки займають провідні місця на світовому рівні. Руслан Пономарьов став чемпіоном світу за версією ФІДЕ. Василь Іванчук став чемпіоном світу і з бліцу (контроль часу 5 хвилин на партію) та рапіду (контроль часу 20 хвилин на партію). Чемпіонками світу серед жінок були Анна Ушеніна та Марія Музичук. Двічі чемпіонкою світу з бліцу та один раз з рапіду була Анна Музичук.

Українські чоловіча та жіноча збірні по 2 рази перемагали на шахових Олімпіадах. Жіноча збірна є призеркою п’ятьох останніх Олімпіад, причому є чинним чемпіоном. Чоловіча та жіноча збірні по 1 разу перемагали на командних чемпіонатах світу. Жіноча збірна є чинним бронзовим призером.

ФІДЕ швидко відреагувала на повномасштабне вторгнення росії в Україну. Вже 25 лютого 2022 року Рада ФІДЕ вирішила, що шахова Олімпіада-2022 буде перенесена з росії до іншої країни. Згодом було прийняте рішення про проведення змагань в Індії, а також про заборону брати участь у змаганнях для російських чоловічої та жіночої збірних.

27 лютого одна з лідерів збірної України Марія Музичук у соцмережах попросила російських шахістів висловити своє ставлення до російського вторгнення. Вже 3 березня 44 російські шахісти та шахістки опублікували відкритого листа до президента Росії, висловивши протест проти війни в Україні. Серед підписантів були видатні спортсмени, включаючи двократного віцечемпіона світу та одного з кращих гравців планети Яна Нєпомнящєго, 12-ту чемпіонку світу Олександру Костенюк, чемпіона світу з рапіду Даніїла Дубова, володаря Кубка світу Петра Свідлера, чемпіона світу за версією ФІДЕ Олександра Халіфмана. Деякі російські спортсмени не змогли підписати листа, перебуваючи на змаганнях за кордоном. Зокрема, прямо зі змагань російське вторгнення засудив трикратний чемпіон світу з бліцу Олександр Грищук.


Пресконференція гросмейстерів Олександра Грищука та Дмитра Андрейкіна. Відео: ФІДЕ

Звісно, вторгнення засудили не всі російські шахісти. 27 лютого гросмейстер і колишній громадянин України Сергій Карякін написав власного відкритого листа Путіну, підтримавши агресію проти України. Його підтримав гросмейстер та коментатор Сергій Шипов. У відповідь ФІДЕ дискваліфікувала Карякіна на пів року.

У середині березня президент ФІДЕ Аркадій Дворкович висловився проти російського вторгнення в Україну. Він додав, що ФІДЕ стежить "за тим, щоб у росії чи білорусі не було офіційної шахової діяльності, а гравцям не дозволялося представляти росію чи білорусь на офіційних чи рейтингових турнірах, поки не закінчиться війна та українські гравці не повернуться до шахів". Уточнимо, що російським та білоруським спортсменам було дозволено грати під нейтральним прапором ФІДЕ.

Попри заяву Дворковича, в Україні було розпочато кримінальне провадження проти гросмейстерів Анатолія Карпова, Сергія Карякіна, Сергія Шипова та президента ФІДЕ Аркадія Дворковича за фактами поширення закликів до війни та зазіхання на територіальну цілісність України.

Висновок

У наступному році ФІДЕ буде відзначати 100-річний ювілей. Це міжнародна організація, яка має величезний досвід проведення шахових змагань. В історії ФІДЕ були неоднозначні епізоди та відверті помилки. На адресу ФІДЕ періодично лунає критика щодо недостатньої прозорості операцій, девальвації звання гросмейстера тощо. Утім, наразі необхідно визнати, що альтернативи організації все одно немає.

У багатьох міжнародних організаціях президент або генеральний секретар – це просто головний посадовець, який представляє їх на світовій арені. У ФІДЕ особа президента істотно впливає на політику всієї організації. Українців не може радувати той факт, що два останні президенти ФІДЕ були наближеними до Путіна особами. Однак не можна заперечувати, що вибори відбулися на демократичній основі. Аркадій Дворкович – досвідчений політик. Йому вдалося перетягнути на свій бік таких авторитетних шахістів як Ананд та Аронян. Він намагається організовувати багато змагань і прислуховується до думок спортсменів, чим відрізняється від байдужого попередника. У рік виборів він висловив протест проти війни, чим привернув до себе західних шахістів, а потім врятував кар’єри росіян, дозволивши грати під нейтральним прапором. Він одразу відреагував на виступи Карякіна, але дискваліфікація відбулася лише на пів року. Тож маємо визнати, що робить він усе технічно та виважено. Тим, кому Дворкович категорично не подобається, доведеться набратися терпіння на найближчі три роки. Якщо Дворкович не припуститься серйозних помилок, його авторитет тільки збільшиться. Тож наступний претендент на посаду має бути або авторитетним менеджером, або авторитетним шахістом. 

Олег Пархітько

Поділитися