17 червня 2023 р. 10:55

Заступникам мера Одеси минулого року виплатили понад пів мільйона матеріальної допомоги

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Шість заступників Одеського міського голови Геннадія Труханова отримали минулого року загалом 523,8 тисячі гривень, як матеріальну допомогу з бюджету міста.

Такі підрахунки зробили журналісти миколаївського Центру журналістських розслідувань.

Найбільшу серед всіх заступників мера Одеси матеріальну допомогу – понад 124 тисяч гривень – отримала Світлана Бедрега. У червні їй нарахували 64 тисяч гривень матеріальної допомоги на оздоровлення, ще 60 тисяч гривень – на вирішення соціально-побутових питань у листопаді.

Офіційно Світлані Бедрезі належать трикімнатна квартира, будинок та земельна ділянка в Одесі. На частину майна Бедреги, як і Кучука, зараз накладено арешт Вищим антикорупційним судом.

Інфографіка: Центр журналістських розслідувань. 

Зазначимо, що наприкінці минулого року трьом заступникам мера Одеси детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру в участі у злочинній організації, яка, за даними слідства, займалася корупційними схемами у міській раді. Йдеться про першого заступника Михайла Кучука (нині звільнений), а також Світлану Бедрегу та Олега Бриндака.     

Михайло Кучук отримав минулого року найменшу матеріальну допомогу - 53,9 тисячі гривень матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Олегу Бриндаку у 2022 році нарахували 48 тисяч гривень матеріальної допомоги на оздоровлення та 42 тисяч гривень для вирішення соціально-побутових питань. Офіційно Олег Бриндак є власником лише земельної ділянки, на яку і наклав арешт ВАКС. 

Центр журналістських розслідувань звертався до приймалень всіх посадовців, які отримували матеріальну допомогу із бюджету під час надважкого для українців року, проте отримати коментарі від них не вдалося. 

Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман разом із самим мером Геннадієм Трухановим фігурує у гучній справі про купівлю будівлі заводу Краян за завищеною вартістю.

У квітні ВАКС застосував до Павла Вугельмана запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у 5,3 мільйона гривень, тоді як, за даними слідства, чиновник причетний до розкрадання з бюджету Одеси понад 92,6 мільйона гривень.

В Одеській міськраді журналістам миколаївського Центру журналістських розслідувань повідомили, що протягом минулого року Павлу Вугельману нараховували в середньому 12 тисяч зарплати та щомісячну премію, яка завжди перевищувала його посадовий оклад і подекуди сягала 25 тисяч. 

У листопаді він отримав 44 тисяч матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань, і ще стільки ж – у грудні на оздоровлення.  

Ще двоє заступників Геннадія Труханова, Дмитро Жеман та Сергій Тетюхін, судячи з інформації, наявної у Єдиному реєстрі судових рішень, не фігурують у кримінальних провадженнях, як їхні колеги. Та, так само, як і вони, торік і Жеман, і Тетюхін отримували грошову допомогу за рахунок платників податків. 

Дмитру Жеману під час війни нараховували матдопомогу двічі: 38 тисяч– на оздоровлення, і ще стільки ж – для вирішення соціально-побутових питань.

При цьому йому належить мотоцикл Harley-Davidson FLTRXS 2019 року, вартість якого становить понад 1,5 мільйона гривень. Його дружині Тетяні належать лише дві земельні ділянки на Одещині. А ще – придбана із салону наприкінці 2021 року Audi Q8, вартість якої становить не менше 3 мільйонів.

Сергій Тетюхін у 2022 році отримував двічі по 44 тисячі грошової допомоги з бюджету Одеси. Як і його колезі, Сергію Тетюхіну гроші були потрібні і для оздоровлення, і для вирішення соціально-побутових проблем. 

В березні цього року Сергій Тетюхін став власником будинку на Одещині площею 222 квадратних метри та земельної ділянки під ним. Також заступнику мера Одеси належать дві квартири в Одесі: дво- та трикімнатна. 

Він володіє мотоциклом HONDA NC 750 2015 року, вартість якого зараз становить близько 500 тисяч. Також Тетюхін їздить на автівці Volkswagen Tiguan 2019 року. Такі машини наразі коштують близько 1,5 мільйона гривень. 

Кирило Бойко

Поділитися