28 серпня 2023 р. 19:59

Одеситам показали прем'єру фільму "Довбуш"

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Прем'єра фільму "Довбуш", який позиціюється як наймасштабніше та найепічніше українське кіно із гармонійним поєднанням різних жанрів, відбулася 27 серпня в Одесі.

До показу в Одесі долучилися Дарія Плахтій, виконавиця ролі Марічки, Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша — брата головного героя. Олексій Гнатовський - актор Франківського театру "Довбуш" це його дебют в кіно. 

А також Лузер Тверски — американський актор, що зіграв у фільмі Баал Шем Това — засновника хасидизму, який є його предком. Цікаво, що єдиною умовою проведення кастингу на цю роль було виконання давньої єврейської молитви на камеру.

Події фільму відбуваються в Карпатах на початку 18 століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша. Але він їх перехитрив. І розрослася легенда про карпатського лицаря. 

Олекса Довбуш — реальна історична персона.  

Перші згадки про виступи Довбуша знайдені в документах за 1738 рік. У тогорічних джерелах пишуть про нього як про опришка, який очолює загін. Припускають, що ватажок міг діяти й раніше, хоч це не зафіксовано в історичних матеріалах.

Упродовж 1738—1739 років Олекса Довбуш розгорнув діяльність навколо Печеніжинського ключа, а згодом і всього Покуття. Селяни інколи навіть шукали захисту в Довбуша, бо вже 1739 року на прохання одного селянина з Малих Лючок опришки боронили його перед братами.

Спочатку Олекса Довбуш діяв із братом Іваном. Утім навесні 1739 року там сталася сутичка між Олексою й Іваном. На якому ґрунті вона виникла, невідомо, але в бійці один з опришків був убитий, а розгніваний Іван так ударив брата топірцем по нозі, що Олекса на все життя залишився викривленим.

Відтоді брати Довбуші назавжди розійшлися. Олекса залишився у Галицькій землі, а Іван подався на Бойківщину. 

Вбив Олексу Довбуша один з господарів села Космач, коли опришки намагалися вдертися до його хати. Господар вистрелив у лідера опришків та поранив його й Олекса Довбуш згодом від цієї рани помер.

Кирилл Бойко

Поділитися