12 січня 2024 р. 21:42

У миколаївському музеї відбувся захід до 115-річчя зі дня народження Марії Примаченко

ФОТО: з відкритих джерел

(ФОТО: з відкритих джерел)

У Миколаївському обласному художньому музеї імені Верещагіна відкривали таємниці життя та творчості видатної української художниці Марії Примаченко. За допомогою електронної презентації та репродукцій творів майстрині миколаївцям розповіли про її життя та творчість.

Про це повідомила пресслужба Миколаївської міської ради.

Марія Примаченко — українська народна художниця, представниця "наївного мистецтва"; лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України. 

Вже два роки світ переживає справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко: у травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу, від The Guardian до The Times.

В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли пів мільйона доларів для ЗСУ. А в 2023-му виставки робіт художниці пройшли по всьому світу.

(Марія Примаченко, Дикий бик і ворон - це тварини-друзі, 1983 р.)

Незважаючи на світову славу, деякі аспекти її життя залишаються загадковими. Відомо, що вона народилася у селі Болотня Іванківської волості Київської губернії 12 січня 1909 року. Однак багато речей залишаються невідомими, наприклад, правильне написання її прізвища та її дитинство, коли вона подолала поліомієліт. 

Твори художниці дивували весь мистецький світ й експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Росії, Німеччині та в інших країнах.

Її картини були виставлені в найпрестижніших галереях, але вона не подалася в подорожі далеко за межі Києва і вела дуже скромний спосіб життя.

Багато видатних митців, таких як Пабло Пікассо та Марк Шагал, віддавали шану творчості Марії Примаченко і навіть намагалися наслідувати її унікальний стиль. 

(Марія Примаченко, Українське весілля, 1983 р.)

Марія Примаченко створила більш 800 картин.

Понад 600 з них зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва. 

У квітні 2023 року французький архітектор Мартен Дюплант'є заснував ТОВ "Д Архітектура України" зі статутним фондом 200 тисяч грн.

Серед проєктів на стадії реалізації — проєкт музею Марії Примаченко в Іванкові, який у ніч на 28 лютого 2022 року знищила російська армія.

Анна Бальчінос

Поділитися