30 квітня 2024 р. 23:57

У миколаївському музеї зберігається унікальний артефакт часів козацтва

Надмогильний хрест 1782 року Фото: Миколаївський краєзнавчий музей

(Надмогильний хрест 1782 року Фото: Миколаївський краєзнавчий музей)

У колекції Миколаївського обласного краєзнавчого музею зберігається понад 500 козацьких артефактів. Один із найцікавіших – надмогильний хрест 1782 року козака Платнирівського куреня Василя Коношка.

Про це повідомили в музеї.

Так, на Миколаївщині знаходилися численні вартові пости й зимівники запорожців. У період Нової Січі на території регіону розміщалися Бугогардівська, Прогноївська та частково Інгульська паланки. 

За деякими свідченнями, у Платнирівському курені жили найбільш вправні зброярі, адже навіть саме слово "платнер" означало зброю. Хрест козака Василя Коношка стояв на околицях нинішнього села Лимани Миколаївської області.  На хресті міститься напис: "Бившаго Війська Запорозькаго козак куреня Платнирівскаго. Зде опочиває раб Божий Василь Коношко блаженно пам’яти 1782 року місяця генваря 10 дня".

У колекцію Миколаївського обласного краєзнавчого музею хрест потрапив у 1926 році.

Днями у Миколаєві проходила фотовиставка Ольги Волкової "Сузір'я степу" про традиції та спадщину українців. Це серія із 25 фоторобіт, які відтворюють деталі побуту та традиції наших предків у різні пори року.

Водночас у Миколаївському Музеї суднобудування і флоту відбулось відкриття виставки молодої художниці, присвяченої маякам. На своїй перший персональній виставці "Заквітчані маяки" Олександра Удовицька представила 12 робіт. За словами художниці, історія створення серії картин про маяки почалася з того, що у 2023 році її запросили у регіональний проєкт "Вогні півдня. Люди маяки". 

Також нещодавно у Мюнхені відбулось відкриття виставки "Світ у моїх долонях", яку представив некомерційний фонд "Alexander Tutsek Stiftung". У виставці взяв участь фотограф з Миколаєва Сергій Мельниченко. За словами організаторів, виставка "Світ у моїх долонях" досліджує глибокий вплив смартфона на наше життя та різні мистецькі конотації, які він вніс у сучасне мистецтво.

Ірина Глухова

Поділитися