23 вересня 2023 р. 11:39

Голова Одеської ОВА пообіцяв розібратись з небезпечними відходами, що зберігаються в області

Олег Кіпер. Фото: parlament.ua

(Олег Кіпер. Фото: parlament.ua)

Вчора, 22 вересня, очільник Одеської ОВА Олег Кіпер офіційно заявив, що найближчим часом прийме рішення щодо небезпечних відходів, які зберігаються у занедбаному стані в області. 

"Щодо 147 тонн небезпечних відходів, які знаходяться у занедбаному стані в області. Бачу ваші численні звернення з проханням термінової утилізації. Розумію як це важливо та нагально, зокрема в умовах сьогодення. Найближчим часом адміністрація прийме рішення і проінформує про це жителів Одещини", - написав Олег Кіпер.

Мова йде про отрутохімікати в селі Алтестове.  Наразі вони зберігаються у м’яких контейнерах, які протікають. Вказана ситуація може призвести до забруднення акваторії Хаджибейського лиману та земельних ресурсів Усатівської територіальної громади, підземних вод та атмосферного повітря територіальної громади.

Раніше ми писали, що фахівці Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу зафіксували факт загибелі креветки та бичків на березі Хаджибейського лиману біля села Усатове в Одеській області. Під час обстеження території виявили факт скиду з водогону біля села Котовка до Хаджибейського лиману води темного кольору з неприємним запахом.

Згодом рибпатруль визначив причину загибелі креветки та бичків у Хаджибейському лимані. Там звернули увагу на те, що в останні роки задуха водних біоресурсів у Хаджибейському лимані  - явище сезонне і здебільшого пов'язане з високою температурою повітря та цвітінням водоростей.

Хаджибейський лиман не має сполучення з Чорним морем, саме тому явище задухи, на думку спеціалістів рибпатруля, ніяк не пов'язано з екологічною ситуацією, яка виникла в результаті підриву Каховської ГЕС.

Сергій Лозовський

Поділитися