13 липня 2023 р. 17:31

Південноукраїнська АЕС планує завершити будівництво Ташлицької ГАЕС

Фото: Укрінтеренерго

(Фото: Укрінтеренерго)

На Миколаївщині Південноукраїнська АЕС оголосила про наміри завершити будівництво Ташлицької ГАЕС в районі розташування атомної електростанції. Рівень Олександрівського водосховища можуть підвищити до позначки 16,9, або 20,7 метра.

Про це пишеться у звіті про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.

Зазначається, що завершення будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 передбачає підвищення рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг на 0,9 метра з наявної позначки 16 метрів до позначки 16,9.

Проєктом будівництва передбачено поетапне підняття рівня в Олександрівському водосховищі зі створенням водогосподарської місткості для водопостачання Миколаївської області.

В документі інформується про те, що питання актуальне для накопичення додаткових обсягів води у зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС і виникненням дефіциту водних ресурсів у Миколаївській області.

Також зазначається, що Ташлицька ГАЕС призначена для покриття пікових навантажень, заповнення нічних "провалів", забезпечення аварійного та частотного резервів у південно-західній частині об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України. Мова йде про створення аварійного резерву для атомної електростанції (забезпечення електроенергією ОЕС у разі виникнення надзвичайних ситуацій).

Крім того, в проєкті будівництва Ташлицької ГАЕС прописана і технічна альтернатива, яка передбачає підвищення рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг з 16,0 метрів до 20,7. В такому разі необхідно буде провести:

  • санітарну підготовку ложа водосховища на території між позначками 16,0 м і 20,7 м;
  • лісоочищення вторинної порослі на території між позначками 16,0 м і 20,7 м;
  • додаткове кріплення берегів Олександрівського водосховища;
  • будівництво під’їзних автодоріг до ділянок додаткового кріплення берегів;
  • компенсація збитків рибному господарству;
  • додаткові заходи щодо збереження тваринного та рослинного світу;
  • розширення зони моніторингу навколишнього середовища.

У зв’язку з тим, що запланована діяльність Південноукраїнської АЕС може мати значний вплив на довкілля, вона підлягає оцінці впливу на довкілля.

Вже зараз громадськість має право надати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України та Департаменту екологічної оцінки та контролю свої зауваження і пропозиції щодо діяльності атомної станції. Їх прийматимуть протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення повідомлення, тобто з 11 липня.

Далі на основі оцінок впливу на довкілля, наданих АЕС та пропозицій і зауважень громадськості буде створено "звіт з оцінки впливу на довкілля". Який протягом щонайменше 25 робочих днів буде обговорюватись громадськістю. Також мають відбутися громадські слухання.

Так, 26 червня СБУ затримала миколаївця, який збирав розвіддані про оборону Південноукраїнської АЕС.

А 6 червня стало відомо, що підрив греблі Каховської ГЕС створив додаткову загрозу для ЗАЕС.

Тетяна Каптур

Поділитися