18 квітня 2024 р. 22:54

Порушився зір й не тільки: на Одещині чоловік зʼїв небезпечну рибу

Фото: Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб

(Фото: Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб)

В Одеські області зафіксували новий випадок захворювання на ботулізм, ймовірно, пов’язаний із вживанням в’яленої риби, яку приготували у домашніх умовах.

Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

За даними Центру, житель Одеського району  вживав в’яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах. 

Вже наступного дня у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота та головний біль. Через день приєднались такі симптоми, як порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання.

Чоловік був госпіталізований в Одеську інфекційну лікарню, де йому надали необхідне лікування, у тому числі введено ботулінічний антитоксин,  який є найдієвішим засобом при лікуванні ботулізму.

Медики наголошують, що це вже другий випадок ботулізму в області. Перший, у березні був пов’язаний з вживанням м’ясної тушонки, виготовленої в домашніх умовах. 

Що таке ботулізм і чому він такий небезпечний

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, що викликає токсин Clostridium botulinum. Зараження може статися при вживанні продуктів тваринного та рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів та овочів.

Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Перші симптоми з’являються протягом 20-24 годин.

За цієї хвороби часто виникають ускладнення. До них належать токсичний міокардит (ураження м’язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові). Надалі виникає параліч, що розповсюджується по тілу від голови до ніг.

Навіть після виписки з лікарні пацієнтам потрібно два тижні або навіть місяць перебувати під наглядом лікарів та робити обстеження (ЕКГ, аналіз крові, огляди невропатолога, кардіолога, інфекціоніста).

Найчастішими причинами появи ботулізму в людей є консерви. Це можуть бути рибні вироби або м’ясні, або навіть овочеві, якщо вони зіпсовані.

Ірина Глухова

Поділитися