18 квітня 2024 р. 08:33

У Миколаєві представили проєкт відновлення сільських громад

ФОТО: Миколаївська ОДА

(ФОТО: Миколаївська ОДА)

На Миколаївщині делегація Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) презентували проєкт відновлення сільських громад, які постраждали від воєнних дій.

У середу, 17 квітня, до Миколаєва з робочим візитом прибула делегація Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), яку представили координаторка програм з розмінування та відновлення земель Тифейни Лукас, експерт з розмінування Андрій Лінніченко та голова громадської організації "Товариство дослідників України" Павел Остапенко.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської ОДА.

Сторони обговорили проєкт "Відновлення засобів до існування та відродження сільських громад, що постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни".

Крім того, представники FAO презентували аналіз пошкоджень орних земель у постраждалих районах Миколаївської області, спричинених бойовими діями.

За словами координаторки програм FAO Тифейни Лукас, цей аналіз буде використано з метою встановлення для фермерів пріоритетних напрямків фінансової підтримки та допомоги у протимінній діяльності.

Зі своєї сторони, начальник ОВА Віталій Кім подякував представникам FAO за підтримку українських аграріїв.

На жаль, питання замінованості сільгоспугідь у деокупованих населених пунктах Миколаївщини є довготривалим. Це, своєю чергою, перешкоджає отриманню нашими виробниками достатнього обсягу врожаю, тим самим порушує виробничий потенціал області, а найголовніше – призводить до людських жертв. Тому будь-яка допомога у цьому напрямку є вагомим внеском у безпеку та розвиток нашого регіону, – додав він.

Проєкт реалізується FAO спільно з Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП) у  координації з Міністерством аграрної політики та продовольства України, а також їх виконавчим партнером "Товариство дослідників України".

За допомогою мінно-пошукових собак сапери розміновують Миколаївщину. Близько 26% території країни, а це 156 тисяч квадратних кілометрів нині забруднені мінами та нерозірваними боєприпасами. Окрім традиційних металошукачів, сапери ДСНС для гуманітарного розмінування використовують машини механізованого розмінування та спеціально навчених собак.

На Миколаївщині розпочав роботу Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Відтепер фермери зможуть отримати кредит до 30 мільйонів гривень.

За вимогами з кредитування фермер повинен обробляти до 500 гектар землі. Позичальники зможуть отримати інвестиційні кредити на термін до 7 років, кредити для купівлі землі до 10 років та обігові кошти на строк до 3 років.

У Миколаївській області деякі аграрії власноручно зачищають поля від вибухонебезпечних предметів. Інженери компанії розробили гідравлічний механізм для приводу барабана з закріпленими ланцюгами, які з великою силою вдаряють по землі під час руху техніки. Трактор працює у дистанційному режимі, його управління здійснюється за допомогою пульта на відстані 300 метрів.

Анна Бальчінос

Поділитися