16 січня 2024 р. 18:38

Військовий облік та отримання УБД: Рада прийняла закон про цифровізацію армії

Фото: Рада/ Колаж Інтент

(Фото: Рада/ Колаж Інтент)

У вівторок, 16 січня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо цифровізації армії. Він передбачає автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій (УБД) і створення  єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних. 

Про це першим повідомив одеський нардеп Олексій Гончаренко. Він зазначив, що відповідне рішення підтримали 249 парламентарієві.

"Рада підтримала законопроєкт про автоматичне отримання УБД і створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних (№10062)", – написав Гончаренко.

Про ухвалення закону в цілому "після довгих і складних дискусій, і провалу багатьох правок" повідомив і депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

Також про законопроєкт висловилася нардеп Ірина Геращенко. 

"Це зміни до деяких ЗУ щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. До другого читання, на жаль, законопроєкт значно погіршили поправками слуг, які стосувалися надмірного втручання в приватне життя військовозобовʼязаних", – написала Геращенко.

За її словами, опозиційним фракціям вдалося збити певні одіозні поправки. В законі залишилися норми щодо автоматичного отримання УБД. 

Водночас  законопроєктом створюється єдиний реєстр мобілізованих, який привʼязаний до єдиного реєстру виборців. Проєкт також передбачає обробку зібраних особистих даних.

У Міноборони пояснили, що реалізація цього законопроєкту сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат. Крім цього, законопроєкт надасть Міноборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

 

Ірина Глухова

Поділитися