10 січня 2024 р. 17:03

Законопроєкт про мобілізацію: які правки запропонував оборонний комітет

Фото: Главком

(Фото: Главком)

Комітет з національної безпеки, оборони та розвідки запропонував врахувати ще деякі моменти у законопроєкті про мобілізацію.

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Йдеться про такі зміни, які пропонує внести Комітет з нацбезпеки в законопроєкт:

  • надання відстрочки здобувачам освіти за умови її послідовного здобуття БЕЗ урахування спеціальності (фаху);
  • надання відстрочки особам, зарахованим на навчання до інтернатури;
  • надання відстрочки від мобілізації для науковців та викладачів за умови що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки (а не на повну ставку, як було в урядовому);
  • виключити повістки через електронну пошту;
  • запровадити підставу для звільнення з військової служби військовослужбовців, родичі яких загинули під час участі в АТО;
  • скоротити терміни звільнення строковиків.

Водночас голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що перше читання по законопроєкту стосовно мобілізації відбудеться 11 січня. Про таке повідомив нардеп Ярослав Железняк.

"Лідер Коаліції Давід Арахамія з трибуни парламенту тільки що оголосив, що завтра буде перше читання по законопроєкту по мобілізації", — зазначив він.

В кінці грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення проведення мобілізації і військового обліку. Так, уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років. А ще – встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби. Також Кабмін хоче удосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

 

Ірина Глухова

Поділитися