27 квітня 2024 р. 12:31

Немає нічого люксового: Кім повідомив, куди йдуть гроші Данії на Миколаївщині

Фото: Скріншот інтерв’ю програми "Фабрика новин"

(Фото: Скріншот інтерв’ю програми "Фабрика новин")

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, куди розподіляються кошти, які виділяє Данія та скільки людей повернулися з евакуації на Миколаївщину.

Про це він розповів в інтерв’ю для програми "Фабрика новин".

За його словами, виділення коштів спрямовується на розвиток Миколаївської області, зокрема на оновлення соціальної та енергетичної інфраструктури, а також на кредитування бізнесу для його відновлення. Ці кошти також передбачають співпрацю з данським бізнесом через регіональний офіс міжнародного співробітництва, який був створений за наказом президента України. Кім зазначив, що ці кошти спрямовані на те, що є критично важливим та необхідним, і не передбачають розкішних витрат.

"Тобто там техніка, шкільні автобуси, техніка для відновлення, немає будівель, магазинів чи щось люксового. Все лише критичне і те, що терміново потрібно, що ми не можемо самі", - сказав голова ОВА.

Також Віталій Кім стверджує, що майже всі жителі Миколаївщини повернулися до своїх домівок, які виїхали через бойові дії. За даними посадовця, в регіоні проживає один мільйон сто тисяч людей. Частина з них – це переселенці з Херсонщини.

"Людей дуже багато, роботи мало і проблеми існують. Але всі хочуть жити в своєму регіоні, там де їх дім…Порівнюючи з податками, які платить бізнес, які платять люди в нашому регіоні, нам дуже важко, тому що в нас не працюють порти, в нас складна логістика, в нас обстріли і таке інше. В таких умовах працювати просто важко. Багато підприємств релоковані. Вони платять гроші, податки в інших областях", - пояснив Кім.

Ми писали, що Данія активно допомагає Миколаєву. У місті розпочався новий проєкт щодо розвитку громади та підтримки уразливих категорій населення. Його реалізують за фінансової підтримки Данії.

У рамках проєкту передбачається надання 45 грантів, на кожен із яких виділятимуться до 15 тисяч доларів.

Повідомляється, що Міністерство закордонних справ Данії виділило для Миколаївщини гроші – близько 25 мільйонів гривень. Їх отримуватимуть громадські організації, благодійні фонди, релігійні громади, ОСББ Миколаєва, щоб реалізовувати свої ініціативи на місцях. Гранти надаватиме "DanChurchAid". Наразі розпочинається перший етап проєкту, він передбачає інформування та навчання організацій, які отримуватимуть фінансування, визначення найбільш актуальних потреб громади. Другий етап, в рамках якого запланована власне реалізація конкурсних ідей, стартує у квітні.

Ірина Глухова

Поділитися