28 квітня 2024 р. 16:02

У Миколаєві планують евакуацію флоту: у портах заблоковано понад 100 суден

ФОТО: Ukraine open for business

(ФОТО: Ukraine open for business)

На Миколаївщині шукають шляхи до евакуації флоту та відновлення галузі. Днями відбулась конференція "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги", де обговорювали нагальні потреби галузі.

Про це повідомляє пресслужба компанії "Нібулон".

Захід організувало видавництво "Економічна правда" спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури. У заході брали участь директор із взаємодії з органами влади компанії  "Нібулон" Михайло Різак, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков та голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найем.

За словами Михайла Різака необхідно шукати шляхи до пошуку альтернативних маршрутів для експорту та евакуації флоту.

Передусім нам потрібно звернути увагу на розвиток альтернативних маршрутів експорту та вжити всіх можливих заходів для евакуації флоту та запуску Миколаївського портового вузла. Нагадаю, що в Миколаєві заблоковано понад 100 суден, 30 з яких морського класу, а інші 70 змішаного чи річкового, що можуть ефективно працювати на Дунаї, – зазначив Михайло Різак.

Він упевнений, що повернення фрахту на річці Дунай на довоєнний рівень дозволить відновити конкуренцію перевалки з глибоководними портами Одеси. Усе це позитивно вплине на зниження собівартості логістики та покращення закупівельних цін для товаровиробника.

Також Михайло Різак акцентував на необхідності гарантування виробничого циклу критично важливих підприємств, що, на думку експерта, в умовах війни залежить від якості інституту бронювання. Наразі він сформований за принципом експонентного падіння.

Сьогодні офіційний бізнес втрачає бронь фахівців, що забезпечують виробничий цикл. У випадку "НІБУЛОНу" зараз, коли вже пройдено 4 етапи бронювання, наше підприємство через це втрачає виробничий цикл. Ми шукаємо шляхи розв'язання цього питання та вимушено інвестуємо в автоматизацію в умовах обмеженого фінансового ресурсу на ринку. Водночас ми розуміємо, що владі необхідно спілкуватися з бізнесом з цього питання для забезпечення економічної безпеки країни, – переконаний Михайло Різак.

Наприкінці від імені компанії "НІБУЛОН" представник компанії висловив побажання до всіх учасників відбудови запустити механізм компенсації збитків або хоча б запустити ринок для задокументованих збитків. Оскільки це кошти, що можуть бути направлені на відбудову та розвиток України вже зараз.  Сама компанія вже зазнала збитків на суму понад 433 мільйонів доларів США, а отримала донорську допомогу в розмірі близько 1% від цих збитків.

Раніше, компанія "Нібулон" вирішила йти радикальним шляхом і передислокувала частину свого флоту з Миколаєва на Дунай.

Плавзасоби розбирали й транспортували їх суходолом, використовуючи великі автотягачі. А на своїй новій філії "Бессарабська" фахівці здійснили збірку. У компанії повідомляли, що таким чином вдалося перевезти чотири буксири, а також дві вантажно-розвантажувальні машини. Але більша частина флоту компанії все одно залишається у Миколаївському порту.

Днями Миколаїв відвідав посол Франції з питань Чорного моря. Під час візиту Мікаель Ру та представники компанії обговорили проблему заблокованого флоту та необхідність його виведення для збільшення експортного потенціалу Дунаю.  

Однією з визначальних тенденцій воєнних злочинів рф в Одеській області стали системні масовані атаки на інфраструктуру чорноморських та придунайських портів. Унаслідок таких обстрілів завдано суттєвих збитків не лише конкретним портам та припортовій інфраструктурі, але й в цілому логістичній та сільськогосподарській сферам. 

Анна Бальчінос

Поділитися