24 квітня 2024 р. 09:21

Примусово мобілізовані жителі Криму не відповідатимуть за службу в армії окупантів

Фото: ZMINA

(Фото: ZMINA)

Окупаційна влада Криму постійно проводить рейди з пошуку "ухилянтів" із врученням повісток до "військкоматів" та реалізовує заходи з поставлення всіх чоловіків на військовий облік.

Про це у відповіді на інформаційний запит видання ZMINA нагадав начальник відділу Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Єгор Рєбров

Він зазначив, що до вручення повісток залучаються й керівники підприємств, застосовуються погрози звільненням з роботи до "ухилянтів". Також одним з методів примусу жителів окупованого Криму до служби в збройних формуваннях рф є погроза притягненням до кримінальної відповідальності осіб за "ухилення від призову". Цей перелік не є вичерпним.

Але, за інформацією прокуратури АРК, згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, окупаційній державі забороняється примушувати населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до окупаційної армії, адже це порушує ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська конвенція).

Рєбров додав, що громадяни України, жителі тимчасово окупованих територій півострова Крим, яких примусово мобілізували як військовослужбовців збройних сил російської федерації та республіки білорусь, можуть добровільно здатися в полон. Для цього останні можуть звернутися до державного проєкту Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими "Хочу Жить".

У прокуратурі зазначили, що досудове розслідування встановило численні випадки притягнення окупаційними органами жителів Криму за такими фактами до кримінальної й адміністративної відповідальності.

"Наявність доказів, що відносно особи здійснювався примус, може бути підставою для непритягнення такої особи до кримінальної відповідальності. Водночас законодавством України не визначено чіткий перелік таких підстав", – йдеться у відповіді відомства. 

Водночас він пояснив, що питання притягнення до кримінальної відповідальності громадян України за участь у бойових діях проти України в складі збройних сил рф "вирішуються індивідуально в кожному випадку з урахуванням усіх обставин, встановлених у кримінальному провадженні". Разом з тим винуватість особи встановлює суд на основі дослідження доказів, які суддя вважає достатніми. Він також вказав на наявність відповідної судової практики. 

Раніше повідомлялось про те, що на лінії бойового зіткнення у війні проти України за березень цього року було вбито щонайменше 30 кримчан. Кожен шостий з них брав участь у бойових діях не добровільно, а в результаті мобілізації, яку проводили російські військові на окупованій території Криму.

Також Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про можливу нову хвилю мобілізації кримчан до російської армії. Зокрема, мобілізувати загарбники можуть кримських татар.

Також йшлося про те, що через дії окупантів Крим були змушені залишити близько 50 тисяч кримських татар. Напередодні російського вторгнення на початку 2014 року, у Криму мешкало близько 300 тисяч кримських татар. Це близько 13% загальної чисельності населення півострова.

Володимир Шкаєв

Поділитися