27 березня 2024 р. 19:29

На Одещині вкрали мільйони на відновленні енергосистеми після атак рф

Фото: Суспільне

(Фото: Суспільне)

На Одещині викрили схему незаконного заволодіння грошовими коштами, що були виділені на відновлення енергоінфраструктури області, пошкодженої в результаті обстрілів рф взимку минулого року.

Як проінформували в Одеській обласній прокуратурі, повідомлено про підозру двом директорам підрядних компаній.

За даними слідства, НЕК "Укренерго", з метою ліквідації наслідків ракетних обстрілів, уклало договір з підрядною організацією для здійснення будівельно-монтажних відновлювальних робіт електричного обладнання. Згідно з документацією, на це було виділено понад 15 мільйонів гривень з державного бюджету. 

Для залізних перевезень підрядник залучив свого знайомого — директора логістичної компанії, з яким мав договір транспортного експедування.

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

За даними прокуратури, обидва чоловіки, знаючи, що автотрансформатори вже перевезені територією Одеської області, внесли до документів підроблені дані щодо вартості їхнього транспортування та послуг з міжнародних перевезень. Тим самим завдавши збитків державі у понад 3,7 мільйона  гривень.

В пресцентрі СБУ додали, що затримані завищили вартість послуг з транспортування у понад 10 разів та включили до звітності роботи, які не виконувались.

(Фото: пресслужба Одеської обласної прокуратури)

Наразі до суду скеровані клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі у розмірі 3,7 мільйона гривень.

Нагадаэмо, останні атаки росіян були націлені на об'єкти критичної інфраструктури. Ворог почав завдавати ударів по українській енергетиці наприкінці березня 2024 року.

Раніше повідомлялось про те, що в Одесі через чергову атаку російської окупаційної армії введено графіки стабілізаційних відключень. Так в Одеській області атака безпілотними летальними апаратами типу Shahed-131/136 в ніч проти 22 березня тривала протягом декількох годин й уникнути влучань не вдалося.

Також внаслідок обстрілів рф та відключення електрики в Одесі два трамвайні маршрути працювали за зміненим графіком.

Ірина Глухова

Поділитися