05 березня 2024 р. 18:32

Колаборанти півдня: з понад 400 справ суди розглянули менше половини

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

У 2014 році допомагав росіянам захоплювати адмінбудівлі в Криму, за це отримав від окупантів нагороду "за захист Криму", але чомусь залишився жити на підконтрольній Україні території, допоки не прийшли з СБУ. Це — коротка передісторія одного із понад 5,6 тисячі кримінальних проваджень за фактами порушення національної безпеки України у 2023 році, які перебувають на розгляді в українських судах. 

Центр публічних розслідувань отримав від Державної судової адміністрації (ДСА) у відповідь на інформаційний запит дані про кримінальні провадження, які перебувають на розгляді за кількома кримінальними статтями, що стосуються загрози нацбезпеці. Серед них посягання на територіальну цілісність, державна зрада, колабораціонізм, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. 

Скільки таких злочинів зареєстровано на півдні — Херсонській, Миколаївській та Одеських областях — читайте далі в матеріалі.

Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (стаття 109 ККУ)

Якось від таких дій неодноразово страждав Миколаїв через одного із російських блогерів, який формував власні мережі інформаторів на півдні, щоб наводити ракети на мирні міста. 


Фото: СБУ

"Блогер Подоляка причетний до коригування масованих ракетно-артилерійських атак на Миколаївщину", — йдеться на сторінці СБУ. Крім того, він виправдовував російську окупацію та знищення цивільної інфраструктури армією рф. 

Шкоди блогер наробив багато, відтак і вирок отримав аж за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких і державна зрада, і пропаганда війни, і дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади тощо. 


З 2 кримінальних проваджень, які перебувають на розгляді в судах Одеської області, 1 розглянуто. Такі самі дані в Миколаївській області. 


Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (стаття 110 ККУ)

Один "герой" так "захищав" Крим, захоплюючи його адміністративні будівлі, що ще дев'ять років після його "звільнення" переховувався від правосуддя то на Вінниччині, то в Одесі. Майже готова історія для російських пропагандистів про бойовика незаконної російської "самооборони Криму", якого у 2023 році затримали працівники СБУ разом із його медаллю "за захист Криму"

"До початку повномасштабного вторгнення бойовик під виглядом переселенця з півдня України переїхав до Вінниччини, де проживали його родичі. Підставою "переїзду" став конфлікт зрадника з ватажками угруповання. Згодом він переїхав до Одеси, де "заліг на дно", — повідомляла СБУ після затримання зрадника. Серед його "букету" вироків державна зрада, участь у незаконному збройному формуванні та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 


З 20 кримінальних проваджень, які перебувають на розгляді в судах Одеської області, розглянуто 10 проваджень. З 5 в Миколаївській області — розглянуто 2 провадження.


Державна зрада (стаття 111)

У цій статті ми знову нагадаємо про російського блогера, який наводив ракети на Миколаїв. Цього разу арештовано одного із його інформаторів, якого затримали в Одесі. СБУ зазначає, що до співпраці із блогером його залучали працівники фсб. 

"Для комунікації вони використовували анонімний чат у забороненій соцмережі "Вконтакте" та меседжер "Телеграм". Щоб зібрати розвід інформацію, зловмисник їздив по області та фотографував обʼєкти", — йдеться у повідомленні правоохоронців. 


Зі 105 кримінальних проваджень, які перебувають в судах Одеської області, розглянуто 25 проваджень. З 38 в Миколаївській області — розглянуто 11 проваджень.


Колабораційна діяльність (стаття 111-1)

Минулого року, за даними ДСА, зареєстровано 2 724 кримінальних провадження за фактом колабораціонізму на території України, окрім Криму та Луганської області. З них 50 проваджень в Одеській області та по 181 провадженню в Миколаївській та Херсонській областях. 

Серед усіх областей Миколаївщина та Херсонщина на п'ятому місці за кількістю таких проваджень. Однак, порівняно з кількістю випадків колабораційної діяльности на півдні у 2022 році, показник Херсонщини значно зменшився — за даними Офісу Генпрокурора (ОГП) минулого року це було 757 проваджень. Така тенденція пов'язана, зокрема, зі звільненням Херсона. А ось у випадку з Миколаївщиною показник навпаки зріс майже втричі (минулого року було 66 проваджень на розгляді, за даними ОГП). 



Зі 181 кримінального провадження, які перебувають в судах Одещини, розглянуто 95 проваджень. З 50 в Миколаївській області — розглянуто 29 проваджень. Зі 181 провадження на Херсонщині — розглянуто 18 проваджень.

Оскільки ст. 111-1 ККУ є досить численною по кримінальних провадженнях, які перебувають в судах, ми поцікавились в Одеської обласної прокуратури, як часто звичайні громадяни та громадяни допомагають правоохоронцям фіксувати колаборантство. У відповіді на запит нам відповіли, що минулого року від громадян надійшло лише п'ять заяв про можливі факти колабораційної діяльності. В більшості випадків джерелами фіксування є матеріали правоохоронців. 

Яка різниця між ст. 111 ККУ та ст. 111-1 ККУ? Пояснює адвокат, юрист ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов

"У березні 2022 вступив в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність", тобто до Кримінального кодексу додано ст. 111-1 колабораційна діяльність.

Раніше дійсно, прояви колабораційної діяльності охоплювалися ст. 111 КК України "державна зрада". Тепер різниця в тому, що державна зрада може вчинятися на користь будь-якої держави, а колабораційна діяльність – лише на користь держави-агресора.
 

Здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України кваліфікується за ч. 6 ст. 111-1 КК України виключно за відсутності ознак державної зради.
 

Грубо можна сказати, що законодавець деталізував у ст. 111-1 КК України, те що було узагальнено в ст. 111 КК України, і зараз головною особливістю ст. 111-1 КК України є те, що колабораційні дії вчиняються винною особою вже на території, яка перебуває під окупацією агресора".

До прикладу, у 2022 році на Одещині СБУ засудила чоловіка, який шпигував за річпортом Ізмаїла та збирав інформацію про Сили оборони України. Як повідомляла СБУ, найбільше ворога цікавили місця розташування електропідстанцій та українських блокпостів на території Ізмаїла. Тобто, засуджений сприяв країні-агресору, перебуваючи на підконтрольній Україні території. 

А ось у Херсоні СБУ затримало жінку, яка сприяла окупантам на період російської окупації міста. 

"Під час окупації обласного центру вона підтримала російських загарбників та увійшла до керівного складу так званого "управління праці та соцзахисту рф". На цій "посаді" брала участь у виконанні завдань кремля щодо примусової "інтеграції" нормативно-правової бази регіону під "стандарти" російського законодавства. Серед іншого – організовувала переведення соцвиплат винятково в рублях країни-агресора", — йдеться на сторінці СБУ


Фото: СБУ

Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, боєприпасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ (стаття 114-2)

В січні цього року СБУ затримала російського інформатора, який наводив російські ракети на шпиталі ЗСУ в Миколаєві. Крім шпиталів, його цікавили й інші медичні заклади міста, де лікували та реабілітували українських захисників. У цій історії Служба безпеки спрацювала на випередження і зірвала плани отримати від затриманого інформатора розвіддані для підготовки ракетно-дронових ударів. 

Сьогодні затриманий чоловік під вартою, йому загрожує 12 років вʼязниці, а всі медичні заклади Миколаєва вже відновлені після руйнувань внаслідок масових російських обстрілів у 2022 і повністю функціонують. 



З 14 кримінальних проваджень, які перебувають в судах Одещини, розглянуто 10 проваджень. З 30 в Миколаївській області — розглянуто 10 проваджень. З 3 в Херсонській області — розглянуто 2.

Менше кримінальних проваджень на розгляді за такими статтями як 110-2 ККУ (фінансування дій, повʼязаних з насильницькою зміною конституційного ладу та державної влади), 113 ККУ (диверсія), 114 ККУ (шпигунство),  114-1 ККУ (перешкоджання законній діяльності ЗСУ). За кожною з цих статей на півдні є по одному кримінальному провадженні, яке на розгляді в суді. Але кожне з них — це загроза національній безпеці України, за кожним із них стоять вороги — українці чи, у випадку зі шпигунством, росіяни, яким СБУ вже повідомила про підозру. Бодай один злочин проти України — це багато. Тому якщо ви стаєте свідками дій, які підпадають під якусь зі статей описаних вище, повідомляйте правоохоронні органи. 

Альбіна Карман

Поділитися