05 вересня 2023 р. 19:32

Їхали за дровами та не повернулися: фоторепортаж про трагедію з прифронтової Антонівки

Фото: ЦПР/Альбіна Карман

(Фото: ЦПР/Альбіна Карман)

Селище Антонівка, що на Херсонщині, найбільш відоме своїм мостом. Зараз Антонівський міст — одне з найнебезпечніших місць на Херсонщині. Водії звикли проїжджати його максимально швидко, адже до тимчасово окупованого лівого берега подати рукою, а там — російські снайпери. Не могла там довго затримуватись і кореспондентка Центру Публічних Розслідувань

24 лютого 2022 року територіальна оборона Херсона саме біля Антонівського мосту приймала жорстокий бій з росіянами, який тривав майже добу. Тоді ворог зміг прорвати оборону.


Житловий будинок в Антонівці після російських обстрілів. Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Після звільнення, 11 листопада 2022 року, Антонівка постійно потерпає від російських обстрілів. У селищі, де раніше жило 13 тисяч жителів, зараз зустріти людей та цілі помешкання майже неможливо. 


Житлові будинки в Антонівці після російських обстрілів. Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Повз зруйновані будинки з одним із херсонських партизанів, який повернувся з російського полону, ми їдемо до місця, де через дії росіян загинули його друзі. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

28 серпня цивільне авто, за офіційною версією, підірвалося на російській міні в полі між Антонівкою та Садовим, через що загинули двоє цивільних.   

Віктор (51 рік) та Олексій (28 років) їхали рубати дрова в Садове (сусідній населений пункт). Зранку 28-го серпня, після виїзду чоловіків, з ними втратили зв’язок рідні та друзі. 

До 21-ї години, пригадує знайомий загиблих, на зв’язок вони так і не вийшли. Він звернувся до поліції і поїхав їх шукати вночі, однак не вистачило заряду батареї на ліхтарику, тому мусив повернутися.


Авто, в якому загинули Віктор та Олег. Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Знайшли тіла чоловіків наступного дня в обідній порі. 


Фото: ЦПР/Альбіна Кальман

Офіційно про цей інцидент 29 серпня писав голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Він зазначив, що чоловіки підірвалися на міні. 

Однак друг загиблих припускає, що в його друзів влучив дрон, оскільки на місці трагедії, з його слів, було майже 3 кг тротилу та уламки з нумерацією, які лежать прямо в нас під ногами. 

Щоб перевірити свою гіпотезу він бере з землі кілька цих уламків, щоб віддати на експертизу.


Пам’ятне місце поблизу авто, в якому загинули цивільні. Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Затримуватися на відкритій місцевості між Антонівкою і Садовим не бажано. Повертаємося назад до мосту швидко повз посадку, де минулого року також тривали жорстокі бої. 


Антонівський міст та вид на зруйновані Дачі. Фото: ЦПР/Альбіна Карман

З цієї сторони Антонівського мосту видно зруйновані росіянами Дачі (селище між Антонівкою та Олешками, яке, фактично, є сірою зоною), але не видно жодного натяку на "звільнене" життя. 

Альбіна Карман

Поділитися