22 лютого 2024 р. 07:32

"Херсон все одно розквітне": бариста Олексій Мельниченко створив серію малюнків прифронтового міста

Фото: Херсонська ОВА

(Фото: Херсонська ОВА)

В одній з кав’ярень у центрі Херсона за будь-яких умов завжди відчинено та можна скуштувати каву. Про це дбає бариста Олексій Мельниченко. Коли немає клієнтів чоловік малює прифронтовий Херсон де замість пошкоджень внаслідок обстрілів зображує квіти. Незвична ідея вже знайшла чимало поціновувачів, ілюстрації були об’єднані в календар, який презентуватимуть міжнародним делегаціям, щоб світ не забував про злочини росії.

Готує каву на обладнанні, посіченому уламками

Наша розмова з Олексієм Мельниченком починається з того, що він корінний херсонець. Тому довго поза межами малої Батьківщини чоловік знаходитися не зміг. І як тільки обставини дозволили – разом зі своєю дівчиною та двома котами повернувся з Києва до рідного міста не вагаючись. У вимушеній евакуації пара провела понад рік.

"Це була середина травня минулого року. Кав’ярня, в якій я працював до початку повномасштабного вторгнення була зачинена. Та коли власники дізналися, що я повертаюся і шукаю роботу – узгодили рішення про відновлення роботи закладу. З того самого моменту я працюю тут кожен день, незважаючи ні на що", – розповідає Олексій.

Заклад розташований у центральній частині міста, не так далеко від умовної лінії фронту – річки Дніпро. В цьому районі майже не буває "тихо", а "прильоти" стали звичною справою. Одна з нічних ворожих атак прийшлася поруч з кав’ярнею. Вибухова хвиля була настільки потужною, що в приміщенні не лише розбилися всі панорамні вікна, а й уламками скла та снарядів посікло внутрішнє оздоблення.

"Десь о сьомій годині ранку я приїхав до закладу. Двері заклинило, тож довелося заходити через вікно. Почав перевіряти обладнання і побачив, що один з уламків пройшов наскрізь двох кавомашин та застряг у стіні. Шрапнель не зачепила нічого з внутрішніх деталей, лише залишила діри. Тому й нині я готую каву на цих машинах", – ділиться бариста.


Фото з особистого архіву героя

Попри таку локацію заклад продовжує мати попит. Коли ж відвідувачів немає Олексій Мельниченко створює малюнки. Робить це як аквареллю та пастеллю, так і звичайною ручкою чи олівцем.

Малювати Херсон почав ще у Києві

Олексій Мельниченко зазначає, що він самоучка. Малюванням захопився ще в дитинстві та повсякчас практикував. Повноцінно ж до цього заняття повернувся у Києві, під час нічних змін у кав’ярні на залізничному вокзалі. Спочатку зображував те, що бачив навкруги, а потім – Херсон, яким його пам’ятав.

"Я почав створювати листівки формату А5, не просто так. На той момент Херсон ще був окупований. Тож я хотів знайти друкарню, яка б запустила ці малюнки в друк. І потім їх продавати, а гроші перерахувати на потреби ЗСУ. Таким чином хоч трохи допомогти у пришвидшенні звільнення міста", – згадує Олексій.

Вже у Херсоні, восени минулого року, ці листівки побачила знайома художниця. Вона запропонувала взяти участь у виставці в Одесі, але з повноцінною серією картин. Тоді в Олексія з’явилася ідея зобразити архітектурні, культурні та туристичні пам’ятки міста такими, якими вони є нині. Тільки на місці влучань російських снарядів малювати квіти.

"Окупація, щільні обстріли, затоплення через підрив греблі Каховської ГЕС. Херсон дуже сильно постраждав… Тож коли люди приїжджають сюди чи бачать фото, чи відео звідси – їх стан пригнічується, вони ставлять собі питання що буде далі… А я дуже люблю своє місто. І за допомогою квітів вирішив показати, що Херсон не стає гіршим від "прильотів". Хоча місто сьогодні руйнується – воно все одно потім розквітне!", – пояснює художник.


Фото з особистого архіву героя

Першою будівлею, яку намалював Олексій став один з корпусів Херсонської державної морської академії. Тому, що поруч розташована його робота. Слідом були зображення Антонівського мосту, кіноконцертного залу "Ювілейний", бібліотеки ім. О. Гончаря, Херсонської ОДА, музичного училища та однієї з херсонських лікарень. Роботи чоловік створює здебільше по фотореференсам, частину з яких робить особисто під час прогулянок містом.


Фотореференс кіноконцертний зал "Ювілейний" з особистого архіву героя

"Так утворилася серія з семи акварельних ілюстрацій формату В5. Якийсь з них я малював за годину, якийсь протягом трьох днів. Все залежало від складності ескізу та мого вільного часу на роботі. Бо на сьогодні я єдиний працівник кав’ярні, а малювання все ж таки залишається моїм хобі. Тому спочатку кава, потім малюнки", – з посмішкою зазначає Олексій Мельниченко.

Запланована виставка, для якої створювалися картини, не відбулася. Проте Олексій продовжив працювати вже для себе. Так тематика доповнилася ще трьома найбільш впізнаваними локаціями Херсона.

Календар, як свідчення злочинів росії

Перетворити малюнки Олексія Мельниченко у календар "Херсонщина квітне" вирішив заступник голови Херсонської ОВА Михайло Лемак. Роботи баристи він побачив під час візиту до кав’ярні.


Фото з особистого архіву героя

"Я не місцевий, тож до цього закладу прийшов по рекомендації колег. Коли Олексій показав свої малюнки – вони мене одразу захопили. Особливо запам’яталися ескізи будівель Херсона, де замість місць ушкоджень російськими обстрілами були квіти. Ця концепція насправді вразила. Бо вона свідчить про велику любов та повагу відносно свого міста. А також віру в те, що ці "рани" обов’язково загояться, люди повернуться до звичного безпечного життя і Херсонська область знову буде квітнути", – ділиться пан Михайло.

Не менш вагомою є й особиста історія Олексія Мельниченко, який повернувся у прифронтове місто працювати задля людей та своєю творчістю нагадувати світові про воєнні злочини окупантів на нашій землі. Цей приклад вкотре доводить, що херсонці – незламні люди. Тому Михайло Лемак запропонував об’єднати ілюстрації у календар, який представники влади могли б презентувати гостям Херсонщини. Зокрема, міжнародним делегаціям, урядовцям та організаціям, які відвідують регіон з різною місією.

Ініціатива була схвалена, погодився на кооперацію і художник. На той момент для повноцінного календаря не вистачало ще двох робіт. Тому спільним рішенням було вирішено додати до ілюстрацій обласні візитівки: Хабловський задній маяк біля міста Станіслав та артоб’єкт Кавун зі Нововоронцовки.

"Цей календар є унікальним. По-перше, за допомогою нього ми розповідаємо про наших людей – митців, які перебувають у місті та під обстрілами фіксують історію художнім способом. І таким чином ми підтримуємо й розкриваємо нові таланти. А по-друге – в ньому представлені знакові об’єкти Херсонщини, які сьогодні безжалісно руйнуються ворогом. Жодна з цих будівель не має відношення до воєнної інфраструктури. Тому це вкотре підкреслює, що росія веде жорстку війну проти України, ціллю якої є знищити українців як націю, позбавляючи історичної та культурної спадщини", – наголошує Михайло Лемак.

Перший примірник календаря "Херсонщина квітне" голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін подарував постійній координаторці системи ООН в Україні Деніз Браун під час її візиту до Херсона. Після цього вона захотіла відвідати кав’ярню та особисто познайомитися з автором малюнків. Також нещодавно такі примірники отримали Спікер парламенту Литви Лорета Ґраужінене та депутати Європейського парламенту на міжнародній конференції у Вільнюсі.


Візит постійної координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун до Херсона. Фото: Херсонська ОВА

"Всі вони були вражені історією календаря та з великою вдячністю прийняли його. Мені здається, що зображення в ньому мають таке емоційне забарвлення, яке дуже глибоко торкає людей. Це вкрай важливо для подальшої допомоги у розбудові нашого регіону", – зазначає пан Михайло.

Зараз календаря немає у вільному доступі, але Олексій Мельниченко вже готує варіант для продажу. Вилучені кошти будуть спрямовані на підтримку військовим. Має бариста і чимало творчих планів, серед них продовжити серію малюнків про зранений, але квітучий Херсон та створити нову колекцію, присвячену маякам Херсонщини.

Яна Самко

Поділитися