29 серпня 2023 р. 12:34

Більшість депутатів Одеської міської ради не звітують перед виборцями

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Депутати Одеської міської ради не відкривають на сайті мерії повних даних щодо своєї біографії та мало звітують перед виборцями публічно.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного громадською кампанією "Атестація депутатів місцевих рад".

Так за результатами другого року депутатства лише 33% обранців з Одеської міської ради прозвітували про свою діяльність. 

Моніторингом були охоплені депутати міських рад Вінниці, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Львова, Луцька, Миколаєва, Одеси, Рівного, Сум, Харкова, Херсону, Хмельницького, Черкас та Чернігова. 

Тож для порівняння в шести міських радах більшість депутатів прозвітували про підсумки своєї діяльності – Львівська (91%), Івано-Франківська (86%), Вінницька (79%), Рівненська (77%), Кропивницька (76%) і Луцька (67%) міські ради. Хоча жодна міська рада не може похвалитися наявністю 100% звітуванням своїх депутатів.

Також 95% депутатів Одеської міської ради не оприлюднили своїх біографічних даних на сайті муніципалітету. Йдеться про: інформацію про освіту, досвід роботи, поточне місце роботи, партійну приналежність, а також фотокартку.  

Лише 2% депутатів вказали повні дані, а 3% дотрималися чотирьох з п'яти позицій. Вінницька, Хмельницька та Одеська міські ради з початком широкомасштабного вторгнення закрили доступ до розділів (порталів), де розміщена інформація про депутатів та про організацію ними приймання громадян, мотивуючи це дією правового режиму воєнного стану. Тому на сайтах цих рад можна знайти інформацію про депутатів, які є службовцями ради.

Для порівняння у Львівській міській раді 95% депутатів оприлюднили дані за усіма позиціями, у Рівненській 94%,  а у Луцькій 81%.

Щодо комунікації з виборцями, то 40% депутатів міської ради забезпечують двосторонню комунікацію, 17% просто повідомляють про свою діяльність, а 43% взагалі не комунікують з виборцями.

Для порівняння високі показники двосторонньої комунікації мають депутати Львівської (91%) та Івано-Франківської (89%) міських рад.

Зазначимо, що у липні Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" презентувала результати оцінювання діяльності депутатів. 

Підсумки діяльності депутатів 15 міських рад протягом другого року повноважень (листопад 2021-листопад 2022 років) підводили експерти всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад"

Найгірші показники були у депутатів Одеської (2), Миколаївської (1,9) і Харківської (1,8)  міських рад.

Кирилл Бойко

Поділитися