29 серпня 2023 р. 11:26

Миколаївські депутати погано комунікують з виборцями

Фото: Інтент / Наталя Довбиш

(Фото: Інтент / Наталя Довбиш)

Від третини до половини депутатів 16 міських рад обласних центрів підпадають під норму законодавства про відкликання місцевих депутатів за результатами другого року своєї діяльності. До інших депутатів є свої претензії. Наприклад, 82% депутатів Миколаївської міської ради не комунікують з виборцями.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного громадською кампанією "Атестація депутатів місцевих рад".

Моніторингом були охоплені депутати міських рад Вінниці, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Львова, Луцька, Миколаєва, Одеси, Рівного, Сум, Харкова, Херсону, Хмельницького, Черкас та Чернігова.

Що стосується Миколаєва, то на сайті Миколаївської міської ради немає жодного депутата, щодо яких, згідно з законом, були б оприлюднені повні дані.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Попри це, щодо всіх депутатів Івано-Франківської та Миколаївської, а також 98% депутатів Запорізької міських рад оприлюднені біографічні відомості, які містять 4 з 5 необхідних компонентів, що загалом є хорошим показником, - йдеться в дослідженні.

Також в дослідженні йдеться про те, що інформацію про адресу, графік прийому громадян, а також контактні відомості, за якими можна записатися на прийом, оприлюднена щодо 96% депутатів Миколаївської міської ради.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Що ж стосується комунікації з виборцями, то найгірше комунікують із виборцями депутати Миколаївської та Харківської міських рад – 82% і 63% депутатів відповідно взагалі не здійснюють ні двосторонню комунікацію, ні інформування про свою діяльність.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Відсутність оприлюдненої інформації про графік прийому, пропуск більше половини засідань сесій та комісій, відсутність звітування є підставами для відкликання мандату депутата місцевої ради.

Безперечно, війна суттєво вплинула на рівень активності місцевих депутатів у виконанні їхніх обов’язків, але згідно з дослідженнями за попередні роки, результати діяльності місцевих обранців теж були не найкращі.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Діяльність місцевих депутатів умовно можна поділити на дві частини – робота із виборцями та робота в міській раді. Робота в міській раді в більшості передбачає участь в засіданнях постійних депутатських комісій та пленарних засіданнях сесій, де приймаються рішення міської ради. При цьому, за висновками дослідження, жоден депутат Миколаївської міської ради не відвідав більше 90% засідань сесій.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Також зазвичай засідання постійних депутатських комісій депутати відвідують гірше, аніж засідання сесій. Проте у 2022 році ситуація виглядає інакше. Атестація депутатів місцевих рад встановила, що у 8 з 16 міських рад обласних центрів мають депутатів, які відвідали понад 90% засідань комісій, аніж засідань сесій – Вінницька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Луцька, Миколаївська, Сумська і Чернігівська міська рада.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

З іншої сторони, в усіх міських радах є депутати, які пропустили більше половини засідань депутатських комісій.

Відомо також про те, що під час презентації підсумків діяльності депутатів Херсонської міської ради VIII-скликання за результатами 2-го року здійснення ними своїх повноважень у рамках всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" було показано основні тенденції за критеріями відкритості та прозорість.

Володимир Шкаєв

Поділитися