28 березня 2024 р. 13:03

На Миколаївщині працівник поліції організував групу "чорних" лісорубів

ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура

(ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура)

За інформацією прокуратури, на Миколаївщині викрито організовану групу "чорних" лісорубів. Державі завдано понад 1 мільйон гривень збитків.

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом учасникам організованої групи за фактами незаконної порубки лісу (ч.3 ст.28 ч.2, ч.4 ст.246 КК України).

За даними слідства, працівник поліції організував незаконну рубку дерев на території Миколаївського району. До злочинної діяльності він залучив двох своїх знайомих.

Упродовж січня-березня 2024 року підозрювані здійснювали несанкціоновані порубки та перевезення деревини різних порід. Зрубану деревину вони планували надалі реалізувати.

Наразі встановлено 5 епізодів їх злочинної діяльності. 

У ході проведення обшуків за місцем зберігання незаконно зрублених дерев, у транспортних засобах, в яких члени організованої групи перевозили незаконно зрублену деревину, та за місцем їх проживання виявлено та вилучено 4 мобільних телефонів, 2 бензопили, понад 1000 колод деревини та 2 транспортні засоби.

(ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура)

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів, а також з накладення арешту на їх майно, яке підозрювані використовували як знаряддя вчинення злочину, з метою забезпечення спеціальної конфіскації.

Слідство триває.

У Миколаївській області через війну було пошкоджено 885 гектарів лісового фонду. Лісівники не можуть обстежити 29 тисяч гектарів лісів через замінування, а окуповані на Кінбурні ліси сягають 9 тисяч гектар.

За два роки повномасштабної війни збитки екології внаслідок лісових пожеж склали 27 мільярдів гривень. У лісових масивах за минулий рік виникло 68 пожеж, внаслідок яких знищено лісових насаджень загальною площею понад 150 гектарів.

На Миколаївщині планують висадити понад 8 вісім мільйонів нових дерев. Особливістю лісокультурної кампанії є нові підходи ДП "Ліси України" до ведення лісового господарства.  

Також і в Одеській області розпочинається висадка лісу. За сприятливих погодних умов в регіоні буде висаджено 408 гектарів нових лісів, це понад три мільйони нових дерев.

Анна Бальчінос

Поділитися