18 квітня 2024 р. 19:02

Оновлено! Миколаїв увійшов у серію "Книга-Мандрівка. Міста"

ФОТО: Міністерство культури та інформаційної політики України

(ФОТО: Міністерство культури та інформаційної політики України)

Днями у Києві відбулась презентація проєкту "Книга-мандрівка. Міста". Це колекція із шести нових книжок та супровідних анімаційних епізодів, які передають дух стійкості шести українських міст – Миколаєва, Чернігова, Харкова, Сум, Запоріжжя та Києва.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

За словами т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва цей проєкт допомагає розвивати освітню та культурну складову, а також зацікавлює кожного, хто відкриває цю книжку, краще пізнати країну і ще більше її полюбити.

В Україні понад 600 міст, великих та малих. Вони мають свою історію та мешканців, які пишаються своїми містами. Завдяки цьому проекту ми будемо пишатися і не тільки своїми рідними містами. Дякую усім, хто долучився до реалізації "Книги-мандрівки". Надалі держава підтримуватиме такі проекти, адже вони вкрай важливі для збереження українського духу, – сказав Ростислав Карандєєв у вступному слові.

(ФОТО: Міністерство культури та інформаційної політики України)

Проєкт "Книга-мандрівка. Міста" — створено одночасно у двох форматах: мультфільмів, що виходить на офіційному YouTube-каналі "Книга-мандрівка. Україна", та книг, які видані "Видавництвом Старого Лева". Проєкт розповідає про шість незламних міст України: Харків, Чернігів, Суми, Запоріжжя, Миколаїв та Київ.

(ФОТО: Міністерство культури та інформаційної політики України)

Авторкою проєкту стала Ірина Тараненко. Авторами текстів до кожної подорожі містами стали письменники, журналісти та діячі культури відповідних міст у співавторстві з командою "Books&Cartoons".

Так, автором книги про Харків став Сергій Жадан, Чернігів – Дмитро Кузьменко, Суми — авторства Ірени Карпи, Миколаїв — від Братів Капранових, та Запоріжжя, історію якого розповів Вадим Єрченко.

Анімаційний формат до цього проєкту озвучили співаки Тарас Тополя і Фагот

Прем’єри мультфільмів та офлайн-презентації книжок відбулись в цих містах ще в березні та протягом квітня 2024 року. 

Днями у Миколаєві відбувся перший відкритий благодійний допрем’єрний показ документального фільму "Да Вінчі", присвяченого пам’яті Дмитра Коцюбайла, командира батальйону "Вовки Да Вінчі". У зйомках фільму взяли участь побратими, рідні та вчителі воїна.

16 квітня в Миколаївський Обласний дитячій бібліотеці відбулося відкриття виставки "Комунізм = рашизм". Світлини та документи для виставки передав Архів національної пам’яті.

У Миколаєві завершити облаштування "Мистецького хабу" допоможе міністерство культури. В рамках свого візиту Ростислав Карандєєв відвідав заклади культури та мистецької освіти Миколаєва, а також поспілкувався з митцями, культурними діячами, представниками мистецької освіти та місцевої влади.

Анна Бальчінос

Поділитися