19 квітня 2024 р. 12:32

Розпізнати світло: у миколаївському музеї відкрилась виставка, присвячена маякам Півдня

ФОТО: Музей суднобудування та флоту

(ФОТО: Музей суднобудування та флоту)

Днями у Миколаївському Музеї суднобудування і флоту відбулось відкриття виставки молодої художниці, присвяченої маякам.

Про це повідомляє пресслужба Музею суднобудування та флоту.

На своїй перший персональній виставці "Заквітчані маяки" Олександра Удовицька представила 12 робіт.

(ФОТО: Олександра Удовицька)

За словами художниці, історія створення серії картин про маяки почалася з того, що у 2023 році її запросили у регіональний проєкт "Вогні півдня. Люди маяки". 

Вона тоді створила пару робіт - Лупарівський і Кисляківський маяки. Поступово стала закохуватися в них та планувати, який буде малювати наступним. Саме так народилася ідея створення колекції з 12 робіт маяків півдня України.

Для художниці маяк - це символ світла, незламності, а також усамітнення і протиставлення себе навколишньому світу.

Маяк - це найпоширеніший образ в мистецтві. Це символ світла, незламності, вказівник вірного шляху у бурхливому морі життя. Особисто для мене маяк - це пошуки світла, надії, опори, - розповідає художниця.

Також Олександра вважає, що класичне і стилізоване зображення маяків в поєднанні з витонченим Петриківським розписом – це розуміння крихкості життя. 

Петриківський розпис якнайкраще розкриває в роботах тісний зв’язок з предками, зі своїм родом. Маяк у кожній роботі виступає в ролі потужного світла, яке бачать інші. Маяки "не бігають" по землі, шукаючи кого б врятувати. Вони просто світять. Мої роботи призвані наштовхнути людей розпізнати це світло, увімкнути його в собі, знайти свій правильний шлях і надихнути інших, - стверджує художниця.

Під час війни маякам загрожує небезпека, а деякі постраждали від агресії росіян, наприклад, Аджигольський маяк, в якого влучили ракети у 2022 році. Тому, створюючи роботи про маяки, вона мала на меті привернути увагу до них не тільки як до важливих навігаційних споруд, але і як до туристичних об’єктів.

(ФОТО: Олександра Удовицька)

Раніше, у Миколаївському музеї суднобудування і флоту відкрилась персональна виставка робіт відомого фотомитця Олександра Уса "На боці світла та надії". Виставка пройшла в межах регіонального проєкту "Вогні Півдня. Люди – маяки". Митець сприймає кожен маяк, немов живу істоту, намагається знайти щось особливе і неповторне не тільки в архітектурі споруди, але й у характері маяка.

Днями у Миколаївський Обласний дитячій бібліотеці відбулося відкриття виставки "Комунізм = рашизм". Світлини та документи для виставки передав Архів національної пам’яті. а словами організаторів виставки, страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення рф, є продовженням геноциду проти українців, який чинив радянський союз.

Також нещодавно миколаївський моделіст Андрій Шинкаренко створив серію 3-D копій інфраструктурних об’єктів міста. Захоплення 3D-моделями у миколаївця почалося з дитячої моделі залізниці, а на ідею створювати копії маяків його надихнув син. 

(ФОТО: Олександра Удовицька)

Анна Бальчінос

Поділитися