25 березня 2024 р. 12:07

Одеська ОВА передбачила можливість відкриття цього року пляжного сезону

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Одеська обласна державна (військова) адміністрація не заперечує проти відкриття в області пляжного сезону, якщо це дозволятиме військова та погодна ситуація.

Про це повідомив голова адміністрації Олег Кіпер в інтерв'ю виданню "Главком".

Він наголосив, що підхід при цьому буде такий самий, як й торік, тобто пляжі спочатку обстежать й лише на тих, які визнані безпечними дозволять купатись.

"Минулого року ми відкрили сезон, якщо не помиляюсь, у середині серпня, коли рівень води спав після підриву дамби Херсонської ГЕС. Ми розуміли, що не зупинити потік людей, який в Одесі був тоді. Тому, щоби їх убезпечити, відкрили шість пляжів, які регулярно обстежували й запрошували туди родини наших військових для оздоровлення. Складно утримати людей з мільйонного міста, щоби вони не пішли на море. Якщо цього року буде військова і погодна ситуація дозволяти оздоровитися людям на морі, ми будемо намагатися для цього все зробити у безпечних місцях", - зазначив голова адміністрації.

Торік на початку серпня очільник Одещини Олег Кіпер підписав розпорядження щодо підготовки доступу людей на пляжі. .

 Пляжі обладнали:

  • захисними сітками, що унеможливлюють потрапляння мін;
  • спостережно-рятувальними постами;
  • буями;
  • засобами гучного мовлення;
  • наявними поблизу укриттями.

Це зробили попри заперечування військових, наприклад, начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк, висловлювала думку командування про те, що повне відкриття пляжів недоречне.

"Узбережжя Чорного моря — це все-таки лінія охорони та оборони, а також лінія надзвичайної небезпеки. Ми розуміємо, що російські кораблі знаходяться досить далеко від берегів, які контролюються Україною сьогодні, але абсолютно виключати імовірність висадки ворожого десанту не може ніхто", - зазначала вона.

Утім військові погодилися на відкриття умовно безпечних пляжів.

До серпня передбачалося, що пляжі відкриються у червні - 24 травня був ухвалений спільний наказ обласної військової адміністрації та військового командування, який визначає умови, при виконанні яких доступ до певних ділянок пляжу, й відповідно, доступ до води може бути відкритий. 

Проте підрив росіянами греблі Каховської ГЕС зруйнував ці плани.

Кирило Бойко

Поділитися