28 березня 2024 р. 21:03

В Одесі через онлайн-майданчик оголошень ошукували людей: як діяла схема

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Група людей на чолі з жителем Одеси розробила шахрайську схему для заволодіння грошима українців під приводом покупок на онлайн-майданчику оголошень "OLX".

Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі.

За їхніми даними, схема діяла наступним чином: як тільки покупець зацікавився товаром, шахраї пропонували йому безпечний спосіб покупки та скидали посилання, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн сайту "OLX доставки".

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

"При переході за цим посиланням і заповненням необхідних полів із зазначенням реквізитів своїх платіжних карток, зловмисники отримували дані, які вводили до застосунку Google Pay, та, створюючи віртуальні рахунки потерпілих, знімали гроші", - розповіли у прокуратурі.

Правоохоронці вже встановили чотирьох громадян, яким спричинено збитки на понад 100 тисяч гривень. Встановлюються інші постраждалі особи, кількість яких попередньо сягає близько 50.

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Трьом фігурантам повідомлено про підозру за фактом шахрайства шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. За вчинене порушникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. 

У пресслужбі Нацполіції в Одеській області додали, що організатором шахрайської схеми виявився житель іншої області, який тимчасово проживає в Одесі. Йому допомагала співмешканка та спільний знайомий. За даними поліції, організатор схеми раніше був судимий за майнові злочини.

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп'ютерну техніку, сім-картки, банківські картки та інші речові докази протиправної діяльності.

Раніше на Одещині викрили схему незаконного заволодіння грошовими коштами, що були виділені на відновлення енергоінфраструктури області, пошкодженої в результаті обстрілів рф взимку минулого року.

До цього поліцейські затримали одесита за надання хабаря слідчому за сприяння у розв'язанні питання щодо обрання йому лояльного запобіжного заходу.

Ірина Глухова

Поділитися