15 квітня 2024 р. 17:21

Екскерівника прикордонників Півдня визнали невинуватим у недостовірному декларуванні

Фото: Держприкордонслужба

(Фото: Держприкордонслужба)

Вищий антикорупційний суд України визнав виправдав заступника директора Департаменту організації роботи, планування та контролю Державної прикордонної служби України Сергія Мула в справі про можливе недостовірне декларування.

Про це розповіли у пресслужбі ВАКС, повідомляє Центр публічних розслідувань.

Його обвинувачували у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 366-2 Кримінального кодексу України (Декларування недостовірної інформації).

"Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи сторін захисту та обвинувачення, колегія суддів виправдала посадовця у зв'язку із відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення", - зазначили в суді.

Вирок може бути оскаржений упродовж тридцяти днів із дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

У липні 2023 року Вищий антикорупційний суд України вирішив закрити провадження щодо недостовірності в декларації начальника Південного регіонального управління Державної прикордонної служби Сергія Мула за 2020 рік.

У березні 2023 року антикорупційний суд вирішив розглядати справу щодо декларації начальника Південного регіонального управління прикордонслужби Сергія Мула у закритому режимі.

Адвокати чиновника під час підготовчого засідання наполягли проводити судовий розгляд кримінального провадження в закритому судовому засіданні у зв'язку із тим, що обвинувачений є чинним військовим.

У січні 2023 року правоохоронці завершили слідство у справі щодо декларування неправдивої інформації керівником одного з регіональних управлінь Державної прикордонної служби України.

Його обвинувачували в умисному внесенні неправдивих відомостей до декларацій за 2020 і 2021 роки, що відрізняються від правдивих даних на понад 1,5 мільйона гривень. 

За даними Національного антикорупційного бюро України, у декларації за 2020 рік посадовець не вказав об'єкт незавершеного будівництва, який не введений в експлуатацію, але повністю придатний для проживання - садибний будинок з надвірними побудовами, в якому його дружина разом з дітьми постійно проживала протягом 2020 року. 

У декларації за 2021 рік він приховав факт користування членами його сім'ї цим об’єктом і, водночас намагаючись створити штучне уявлення про дотримання вимог закону, відобразив дані про цей об'єкт, як про земельну ділянку зі спорудами, не відобразивши дані про його вартість.

У 2021 році ЗМІ повідомляли, що на робочому місці Сергія Мула та у нього вдома проводилися обшуки, підставою для яких стала інформація про те, що чиновник не задекларував будинок вартістю 6 мільйонів гривень.

Тоді в нього ніби знайшли понад 40 мільйонів гривень, які не були задекларовані. Також у нього знайшли документи, що свідчать про володіння нерухомим майном в Італії та Іспанії.

Кримінальне провадження, за даними ЗМІ, було розпочато за статтею незаконного збагачення. А ще у нього, ніби  знайшли паспорт громадянина Колумбії, на ім'я Хорхе Фернандес, а також велику суму готівки в євро, доларах і білоруських рублях, три банківські карти, одна з них швейцарського банку Credite Suisse.

Кирило Бойко

Поділитися