15 квітня 2024 р. 20:33

СБУ затримала начальника митного посту в Одеській області

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Співробітники Служби безпеки України спільно із детективами Державного бюро розслідувань затримали начальника одного із митних постів в Одеській області за підозрою у корупції.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, посадовець діяв у складі створеного ним злочинного угруповання, до якого входили декілька підлеглих та митний брокер.

Зловмисники вимагали від імпортерів різні суми хабарів, які залежали від обсягів та виду товарів.

На підставі отриманих матеріалів трьом чиновникам митниці та двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

За викритими фактами тривають розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційних схем. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

На початку квітня Міністерство фінансів України погодило призначення тимчасовим виконувачем обов'язків начальника Одеської митниці очільника Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та дослідження Державної митної служби Юрія Чердинцева.  

Раніше слідчі поліції повідомили заступниці начальника одного з відділів Управління адміністративно-господарської діяльності Одеської митниці про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

Посадовиця митниці вимагала від підприємця винагороду за безперешкодне повернення імпортованого товару, який був поміщений на склад митного пункту "Ізмаїл" до завершення процесу розмитнення.

У лютому співробітники СБУ затримали начальницю відділу митного оформлення одного з митних постів Одеської митниці підозрюють у регулярних хабарях. Зокрема, вона організувала корупційну схему під час розмитнення авто. 

Посадовиця митниці систематично вимагала хабарі від юридичних і фізичних осіб за "пришвидшене" та безперешкодне митне оформлення імпортних автомобілів.

А тим часом прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно старшого державного інспектора управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) в Одеській області за фактом одержання неправомірної вигоди.

Кирило Бойко

Поділитися