21 листопада 2023 р. 11:45

У приватному будинку для людей похилого віку в Одесі неналежно облаштували укриття

Фото: Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області

(Фото: Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області)

Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області виявили недоліки, що порушують права клієнтів у приватному будинку для людей похилого віку "Тепло любимих" в Одесі.

Про це повідомили на сайті омбудсмена.

На думку представників уповноваженого, порушення полягають в:

  • Не забезпеченні умов доступності для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, а саме сходи не позначені попереджувальними контрастними смугами, на сходах на вході до будівлі та всередині відсутні попереджувальні тактильні смуги по ширині проходу або контрастне кольорове маркування, пороги дверей не виділені контрастною стрічкою, відсутні пандуси.
  • Не дотриманні норм житлової площі з розрахунку на одного клієнта;
  • Відсутності розміщеної у доступному місці інформації про права підопічних, телефони гарячих ліній, у тому числі контакти Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Окрім того, наявне приміщення, яке може використовуватись як укриття, не облаштовано належним чином згідно із законодавством. У разі оголошення сигналу "Повітряна тривога!", лежачі хворі та маломобільні підопічні продовжують перебувати у житлових кімнатах, в тому числі на другому поверсі.

"У пансіонаті існує практика укладання договорів з родичами дієздатних клієнтів за відсутності у родичів підтвердження повноважень бути законними представниками клієнтів, натомість клієнтами підписується згода на перебування в установі", - зазначили представники омбудсмена.

Як становили представники уповноваженого, наразі в установі перебувають 22 людини.

Кирило Бойко

Поділитися