18 квітня 2024 р. 20:01

Окупанти заселяють Крим росіянами та тероризують кримських татар

російський терор кримських татар на півострові. Фото: Крим Реалії

(російський терор кримських татар на півострові. Фото: Крим Реалії)

Окупувавши в лютому-березні 2014 року Крим, територію кримськотатарського народу, росія організувала переслідування, а пізніше і заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів у Ньо-Йорку.

Він зазначив, що агресія росії проти України та окупація Криму позбавила корінний кримськотатарський народ можливості впливати на розвиток власної території та свого становища.

Участь корінних народів в обговоренні на всіх рівнях питань миру та безпеки, які стосуються безпосередньо територій, де такі народи проживають, дуже важлива.", – нагадав він.

Голова Меджлісу підкреслив, що незаконні дії рф спрямовані на мілітаризацію окупованого Кримського півострова, на його колонізацію громадянами росії, а також на використання території корінного кримськотатарського народу для масованих ракетних і бомбових ударів по населеним пунктам України й критично важливим об'єктам інфраструктури.

Рефат Чубаров нагадав й про незаконне позбавлення волі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов засуджений до 17 років позбавлення волі лише за те, що він, як абсолютна більшість представників корінного кримськотатарського народу, відкрито виступив проти російської окупації своєї землі, Криму", – зазначив він.

Вчора, 17 квітня, на волю вийшов засуджений на 8 років політв'язень, кримський татарин Рефат Алімов, фігурант ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір". Рефата заарештували 18 квітня 2016 року після обшуку у його будинку в селі Краснокам'янка Алуштинського району за відмову стати донощиком.

З 2014 року у Криму моніторингова місія ООН (УВКПЛ) з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар росіянами.

Також у звіті йдеться про те, шо багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали "очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова".

Олеся Ланцман

Поділитися