18 квітня 2024 р. 12:32

В Одесі рідкісна змія напала на директора зоопарка

Фото: Одеський зоопарк

(Фото: Одеський зоопарк)

Вчора вдень поблизу Чорноморки місцеві жителі виявили змію.  Її побачили біля житлової багатоповерхівки.

Про це розповів директор одеського зоопарка Ігор Біляков.

За словами Білякова, коли він приїхав на місце, то побачив, що це рідкісна змія - жовточеревий полоз, який занесений до Червоної книги України.

(Фото: Ігор Біляков)

"Великий красень, дуже агресивний. Сидів у такому місці, що ловити його було трохи незручно, тому йому вдалося мене трохи покусати", - розповів директор.

(Фото: Ігорь Біляков)

Він додав, що змію відпустили в дику природу на території Нижньодністровського національного парку.

"Зараз якраз сезон активності змій. Якщо ви зустріли змію у квартирі, в авто, на тротуарі, не треба лякатися, і не треба її ображати. Одразу зробіть кілька фото і зв'яжіться зі мною за номером 068 1404539", — звернувся Біляков до людей.

(Фото: Ігорь Біляков)

Зазначимо, що фахівці повідомляють, що змії самі по собі не небезпечні і вони ніколи не нападають першими. Основна причина нападу змій – це страх або у відповідь на агресію.

Якщо змія все-таки вкусила, то потрібно негайно звернутися до лікаря і отримати протиотруту. Займатися самолікуванням дуже небезпечно. Тільки спеціальний препарат може полегшити симптоми та допоможе одужати, а також позбавить від серйозних наслідків.

Що не можна робити, якщо вкусила змія:

  •     Припікати місце укусу розпеченими у вогні предметами або обробляти випадковими речовинами. Приміром, гасом або бензином.
  •     Накладати джгут вище укушеного місця. Він викликає застій крові, змертвіння тканин. Може розвинутися гангрена.
  •     Обколювати ранки лікарськими препаратами.
  •     Вживати спиртні напої.

Раніше ми писали, в Ізмаїльському районі Одеської області змія заповзла до будинку місцевого жителя та вкусила його. Чоловіка госпіталізували до лікарні.

Варто додати, що в Україні живуть 11 видів зміїв, із яких лише три є отруйними. Це представники роду гадюк – гадюка звичайна, гадюка Нікольського та степова гадюка. Ще дві змії несуть серйозну небезпеку для людини, не бувши отруйними – каспійський полоз та ескулапів полоз.

Ірина Глухова

Поділитися