30 жовтня 2017 р. 16:03

Підозрюваний у хабарі суддя Бобовський: статки, зв'язки та повернення до роботи

Підозрюваний у хабарі суддя Бобовський: статки, зв'язки та повернення до роботи

Центр публічних розслідувань з'ясував, чим займається суддя, який після затримання на хабарі знову повертається до роботи

Повернувся до роботи у Суворівському районному суді Одеси суддя Костянтин Бобовський, якого Генпрокуратура України підозрює у вимаганні та отриманні восени неправомірної вигоди (а саме – 2 тис доларів від учасників справи, яку він вів). На кілька місяців йому заборонили здійснювати судочинство. Проте термін відсторонення судді закінчився, а Вища рада правосуддя відмовилася його продовжувати.

«Сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення», – так пояснила своє рішення Вища рада правосуддя щодо Костянтина Бобовського. Оскільки пан Бобовський тепер знову може ухвалювати рішення в Суворівському суді, Центр публічних розслідувань вирішив дізнатися про нього трохи більше.

Перебіг справи

Першого листопада 2016 року Служба Безпеки України затримала суддю Суворівського районного суду Костянтина Бобовського на вимаганні та отриманні 2 000 доларів. Передавав йому гроші адвокат Ігор Верхола. Ця сума мала забезпечити підозрюваній у шахрайстві рішення судді на її користь: обрання запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням вартою. 

Вже 21 лютого цього року Генпрокуратура вручила пану Бобовському підозру за частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. 12 березня Костянтин Бобовський став першим суддею в Україні, якого Вища рада правосуддя дозволила взяти під варту.

Однак 17 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив м’якший запобіжний захід – домашній арешт. До 21 квітня Костянтин Бобовський не міг покидати своє житло з дев’ятої вечора до шостої ранку.  30 березня пана Бобовського відсторонили від правосуддя до 21 квітня 2017. Потім цей термін продовжили до 21 липня.

Статки судді та його родини

Офіційно Костянтин Бобовський як суддя заробляє 271 274 гривень на рік. У своїй декларації він вказав, що володіє тільки земельною ділянкою площею 317 кв. м та безоплатно користується садовим будинком (368,5 кв. м) Світлани Бобовської. 

Однак за реєстром нерухомості, суддя разом із родиною має квартиру в центрі Одеси:

Що правда, у коментарі ЦПР, суддя сказав, цю квартиру він продав. 

Щодо сім’ї Бобровського, то його донька Марія володіє половиною іншої квартири площею 72,5 м2. А от дружина Оксана не лише безоплатно користується автомобілем INFINITI FX35 2008 випуску,

який коштує 450 тис грн та належить Юрію Бобовському (ймовірно, батькові судді), вона також має власну MAZDA 3 2006 за 116 тис грн:

Працює жінка в ТОВ «Декор лайт».При чому, один із власників цієї фірми також Юрій Бобовський. 

Орендодавець та помічник депутатів – ймовірний батько

У неофіційній розмові, знайомий Юрія Бобовського підтвердив, що це батько судді Костянтина Бобовського. Також він зазначив, що пан Юрій займається купівлею закинутих будівель в Одесі. Ми перевірили останню інформацію у реєстрі фізичних осіб підприємців та реєстрі нерухомості. Так, основною діяльністю ймовірного батька судді є надання оренди:

Йому належать нежитлові приміщення №102 площею 159,4 м2 та № 501 – 250,1 м2 за адресою Рішельєвська, 68. До речі, останнє коштувало 236 тис грн. Тобто, один метр квадратний в центрі міста обійшовся пану Юрію трохи більше тисячі гривень. 

Наразі в цих приміщеннях працюють різні організації. Також Юрій Бобовський володіє половиною двох приміщень на проспекті Глушка. Одне площею 42 кв. м, інше – 356,7 кв. м.

Окрім цього, пан Юрій, на громадських засадах, був помічником депутатів Антона Кіссе у 4 скликанні, Сергія Гриневецького у 6 та 7 скликаннях. 

Іншого рішення поки що немає - суддя

Сам суддя Костянтин Бобовський запевняв кореспондента ЦПР, що родинні зв’язки та статус судді не допомагали йому уникнути арешту та повернутися до роботи.

«Вища рада правосуддя повернула прокурору його клопотання про відсторонення мене. Тому я продовжую працювати. Іншого рішення поки що немає», – прокоментував своє повернення суддя. 

Однак його повернення до професійної діяльності викликає стурбованість. Член Громадської ради доброчесності Роман Маселко розповів Центру публічних розслідувань:

«Я був безпосереднім учасником підготовки Закону України «Про Вищу раду правосуддя, переконував депутатів, що не може суддя, якому оголошено підозру, здійснювати судочинство. Але мене не почули… До речі, є випадки, коли судді роками є підсудними, але паралельно судять інших».

Нагадаємо, що в 2013 році суддя Бобовський визнав винною прибиральницю КП «Гідропарк Лузанівка» в отриманні хабаря у 6 тисяч доларів та призначив їй штраф – півтори тисячі гривень. Пізніше затримали директора цього комунального підприємства на отриманні неправомірної вигоди. 

Наталія Касяненко

 

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань, що реалізується в рамках проекту «Більше фактів для діалогу», який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Нідерландів.


  

Поділитися