12 листопада 2023 р. 23:45

Гутцайт більше не міністр, втрата "Чорноморця" та срібло Харлан: огляд спортивних подій Півдня

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Вадим Гутцайт більше не міністр спорту, "Чорноморець" втратив футболіста і програв, Харлан здобула тридцяту нагороду в кар`єрі, а тенісна збірна виграла матч плей-офф - про це і не тільки у нашому тижневому огляді. 

Міністерство

Розпочати огляд цього тижня ми мусимо зі змін у владних кабінетах. 

У четвер, 9 листопада, Верховна Рада проголосувала про зняття з посади міністра спорту Вадима Гутцайта, який за день до того надіслав заяву за власним бажанням.

Заява про відставку Вадима Гутцайта. З фейсбук-сторінки Руслана Стефанчука.

Таким чином пан Гутцайт виконав свою обіцянку не суміщувати посади керівника Національного олімпійського комітету та міністра спорту. Для того, щоб дотриматися слова, йому знадобилося усього лиш одинадцять з лишком місяців. 

Важко назвати результати, показані міністерством чи олімпійським комітетом за каденції пана Гутцайта, хорошими або хоча б задовільними, але так чи інакше, президентом НОК він залишиться і навряд новим міністром стане людина, яка піде на відкриту конфронтацію (хоча це можливо, якщо посаду обійме нардеп Жан Беленюк чи його колега Ольга Саладуха). 

Наразі ж міністерство тимчасово очолює колишній заступник Гутцайта та експомічник одіозного регіонала Портнова. юрист та бодібілдер  Матвій Бідний.

Завершуючи тему звільнень та призначень, миколаївський фристайліст, олімпійський чемпіон Олександр Абраменко був призначений на посаду віцепрезидента федерації лижного спорту України. 


Олександр Абраменко. Фото НОК України


    Футбол

Цей тиждень склався по-різному для учасників єврокубків від України. "Шахтар" здобув якщо не історичну, то вкрай важливу перемогу у матчі проти "Барселони", і тепер має непогані шанси на вихід з групи. Луганська "Зоря" ж поступилася без шансів "Маккабі" з Тель-Авіва в битві команд, позбавлених домашнього поля, чим сильно ускладнила свої перспективи. 

Ліга Чемпіонів. 

07.11. Шахтар-Барселона 1:0

Відео: FC Shakhtar Donetsk

Ліга Конференцій УЄФА.

09.11. Зоря - Маккабі Тель-Авів 1:3

На цьому тижні прикра ситуація спіткала одеський "Чорноморець". Клубу довелося припинити угоду з бразильським легіонером Дада Белмонте, який непогано вписався в колектив, і встиг провести 10 матчів, відзначившись 1 голом та 1 асистом. 

Причиною для термінового припинення контракту став бан від ФІФА. Дада виявився одним із кількох десятків бразильських футболістів, які були фігурантами у справі стосовно маніпуляції результатами матчів, і, за даними "ТаТоТаке", отримав дискваліфікацію на 600 днів. Футболіст і його юристи оскаржуватимуть рішення, але поки воно діє, участь Дади у будь-яких офіційних змаганнях неможлива. 

В неділю ж одеситів чекало ще одне розчарування - поразка вдома від львівського "Руху", після якої команда все ще посідає сьоме місце, але ймовірно, скоро пропустить київське "Динамо" і закріпиться у статусі середняка. 

12.11. Чорноморець - Рух 2:3


    Відео: CHORNOMORETS TV

Скриншот із сайту УПЛ

Не потішила одеську публіку і гра "Реал Фарма" - поразка без шансів у матчі проти київського "Локомотива" і ніяких ознак прогресу. 

Друга Ліга.

11.11. Локомотив Київ - Реал Фарма 5:0


    Скриншот із сайту ПФЛ

А в Італії, на стадіоні "Дієго Армандо Марадона" чинний чемпіон "Наполі" сенсаційно поступився "Емполі", пропустивши на останній хвилині. 

Відео: Serie A 

Чому ми про це пишемо? Тому що вирішальний м'яч у блискучому стилі оформив український легіонер тосканців Віктор Коваленко. Кому в ці дні херсонець міг присвятити свій успіх - здогадатися нескладно. 

Віктор Коваленко. Скриншот з Інстаграм

Баскетбол 

Жіноча збірна розпочала свій шлях до Євробаскету-2025. Початок відбору виявився не дуже вдалим - наша збірна, яка змушена була грати без лідерки Аліни Ягупової спочатку зазнала нищівної поразки від фавориток групи сербок, а за два дні поступилася і збірній Португалії, яка не є настільки потужною силою в баскетболі, як попередні суперниці.

Євробаскет-2025. Відбірний турнір 

09.11. Україна - Сербія 40:82

Відео: ХSport

12.11. Україна-Португалія 63:78

Скриншот Flashscore.ua

Хокей 

На цьому тижні збірна України взяла участь у турнірі пам'яті Тамаша Шаркози в Будапешті. Результат можна описати фразою з серіалу "Чорнобиль" - не чудовий і не жахливий. Одна перемога над доволі сильною збірною господарів змагань, і дві поразки - одна з яких в додатковий час, і підсумкове друге місце  - такий доробок команди Дмитра Христича

Турнір пам’яті Тамаша Шаркози (Будапешт)

09.11 Україна - Угорщина 5:4

Відео: Хокей LIVE


    10.11 Україна - Словенія 4:5
    11.11 Україна - Італія 0:1 (OT)


    Регбі 

Завершила свої виступи у 2023 році збірна з регбі-15, яка грає  у чемпіонаті Європи з регбі-15 дивізіону «Trophy». 
В листопадових поєдинках перемоги здобути не вдалося, але ми віримо, що кращі виступи ще попереду!

Регбі-15. Євро 2023-24. Дивізіон Trophy

04.11 Україна - Литва 14:32
    11.11 Україна - Хорватія 5:41 

Скриншот rugbyeurope.eu

Теніс

Збірна України грає матч плей-офф кубка Біллі Джин Кінг (головного командного змагання у жіночому тенісі) проти команди Нідерландів. Ангеліна Калініна впевнено перемогла в обох своїх поєдинках. Дещо важче склалися поєдинки Даяни Ястремської, яка програла перший матч, але в другому здобула важливу як з психологічної, так і з турнірної точки зору перемогу, завдяки якій українки достроково виграли матч проти нідерландок і змагатимуться у 2024 році у кваліфікації за вихід до фіналу турніру.

Кубок Біллі Джин Кінг

11-12.11. Україна – Нідерланди  3:1

Ангеліна Калініна - Сюзан Ламенс - 6:2, 6:3
    Даяна Ястремська - Аранта Рус - 3:6, 2:6
    Ангеліна Калініна – Аранті Рус – 6:4, 6:4
    Даяна Ястремська – Сюзан Ламенс – 4:6, 6:1, 7:5

Збірна України. Фото: твітер UkrainianTennis

Відзначимо, що Даяна на цьому тижні не лише грала свої матчі, але й висловила на пресконференції перед грою ідею, яка, здається, буде актуальна завжди. 

Що ми відчуваємо, коли нам доводиться грати з росіянками? Уявіть собі, що на вас напали і вам доводиться виходити на корт із представником цієї країни. Що б ви відчували, знаючи, що у вашій країні загинуло багато людей? В Україні відбувається геноцид, і це несправедливо, що ми повинні продовжувати з ними грати. Якщо я граю проти росіянок, то я думаю про те, що хотіла б мати при собі пістолет

Даяна Ястремська, українська тенісистка

Що ж до першої ракетки України, Еліни Світоліної, вона цього тижня провела час з максимальною користю - разом із поетом та музикантом Сергієм Жаданом вони завітали до добровольчого підрозділу "Хартія", який був заснований патріотами Харкова, а тепер є потужною бригадою у складі Національної гвардії України. Еліна і Сергій передали захисникам не лише теплі слова, але й більш вагому підтримку. 


Еліна Світоліна і розвідувальний дрон. Фото зі сторінки Еліни Світоліної

Фехтування

Неможливо не захоплюватись Ольгою Харлан! Що би не сталося, як би не складались обставини. рік за роком, знову й знову Ольга виходить на змагання найвищого рівня і показує елітні результати. 

Ось і цього тижня, на етапі Кубка Світу в Алжирі (першому в цьому сезоні), Ольга одразу ж здобула срібну нагороду, поступившись лише лідерці світового рейтингу Сарі Бальцер із Франції у напруженому поєдинку. 

Ольга Харлан проти Сари Бальцер. Фото: інстаграм FIE

Неймовірно, але ця нагорода стала тридцятою (так, тридцятою!) у кар’єрі Ольги на етапах Кубка світу. Впевнені, що не останньою! 

Фігурне катання

На міжнародному турнірі у Болгарії  українським фігуристам вдалося здобути одразу дві нагороди. Киянка Анастасія Гожва стала другою у жіночих змаганнях, а уродженець Одеси Марк Куліш піднявся на третю сходинку п'єдесталу серед юніорів 

Марк Куліш. Фото Skate Ukraine.

Наступного тижня свої матчі в чемпіонатах України зіграють баскетбольні "БІПА" і "Інтерхім", гандбольні "Одеса" та "Ізмаїл", хокейний "Дніпро", а в футболі національна збірна готуватиметься до матчу життя проти Італії, який відбудеться уже 20 листопада.
 

Адлен Муатс

Поділитися