18 лютого 2024 р. 23:46

Українська сенсація у плаванні та багатий урожай медалей у борців та борчинь: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про сенсаційний тріумф українця на "королівській" дистанції у плаванні, успіхи збірної України на Євро з боротьби та важкої атлетики, реванш "Одеси" проти "Ізмаїла" у гандболі та вирішальні матчі регулярного чемпіонату з хокею - у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки)
 

Футбол 

Український клубний футбол поступово повертається до життя. 

Першими в гру вступили єдині станом на зараз представники у єврокубках - донецький "Шахтар" у Німеччині приймав "Марсель". Гра вийшла дуже обапільно гостра, особливо кінцівка - на 90 хвилині французи вирвалися вперед, але не втримали перевагу вже у компенсований час. Кінцевим результатом, схоже, незадоволена жодна з команд – що обіцяє дуже гарячу зустріч у Марселі за тиждень. 

Ліга Європи. 1/16 фіналу
15.02. Шахтар – Марсель 2:2 

Відео FC Shakhtar Donetsk. 

Водні види спорту 

Дистанція 50 метрів вільним стилем вважається найбільш престижною і конкурентною у плаванні - такий собі аналог легкоатлетичної "стометрівки".

    Саме тому успіх 21-річного донеччанина Владислава Бухова, який до того навіть не пробивався до фіналів є ще більш приголомшливим – останній ривок на фініші, одна сота секунди різниці і як результат – перша перемога для України на цій дистанції взагалі, і перша за сімнадцять років у плаванні. Вітаємо. пишаємось і бажаємо розвинути успіх у паризькому басейні. 

Відео World Aquatics

Окрім найкоротшої дистанції медальні шанси були і в найдовшій - Михайло Романчук вийшов до фіналу на дистанції 1500 метрів. У фінальному запливі Михайло фінішував п'ятим.

Михайло Романчук. Фото НОК України.

Боротьба 

Як і очікувалось, чемпіонат Європи, що пройшов у Румунії виявився плідним для української команди. Так, чоловіча збірна з греко-римської боротьби здобула одну срібну (Олександр Грушин) та три бронзових (миколаївець Парвіз Насібов, Жан Беленюк та Ярослав Фільчаков).

Парвіз Насібов. Фото UWW.

Ще більш успішно виступила жіноча команда з вільної боротьби - срібні медалі херсонки Тетяни Сови-Ріжко, Аліни Філіпович та Анастасії Шустової, бронзові - Соломії Винник та Юлії Ткач.

Тетяна Сова-Ріжко. Фото UWW.

Але особливо виділявся фінал у ваговій категорії до 65 кілограм де українська спортсменка Ірина Коляденко перемогла… іншу українку Катерину Зелених, яка, правда, нині представляє Румунію. 

Ірина Коляденко та Катерина Зелених. Фото UWW. 

Важка атлетика

Одразу чотири спортсмени здобули медалі на чемпіонаті Європи у болгарській Софії. 

Серед чоловіків срібло у ривку в категорії до 61 кг здобув Павло Заліпський. У жіночій категорії до 59 кілограмів в усіх змаганнях перемога Каміла Конотоп, а – до 64 українки Ганна Давидова та Світлана Самуляк взагалі зробили золотий дубль.

Відео: TOROKHTIY MEDIA. 

Завдяки цим успіхам Україна посідає третє місце в заліку країн, поступаючись лише господарям болгарам та італійцям. 

Хокей 

Херсонський "Дніпро" розпочав цей тиждень із прикрої поразки проти конкурентів із "Кременчука", а далі якісно відпрацював обов’язкову програму по перемогах і закинутих шайбах із аутсайдерами "Берсерками". 

УХЛ. Чоловіки.
15.02 Кременчук – Дніпро 3:1
17.02 Дніпро – Берсерки 7:0
18.02 Дніпро – Берсерки 9:1

Відео Ice Hockey Federation of Ukraine

Станом на зараз херсонці на третьому місці, але ситуація в таблиці дуже щільна – одразу три команди претендують на друге місце з приблизно рівними шансами, а за деяких, хоч і малоймовірних розкладів, навіть "Сокіл" може втратити своє лідерство. Така конкуренція однозначно йде на користь українському хокею.

Скриншот flashscore.ua. 

Тим часом, збірна дізналась суперників у другому етапі відбору на Олімпіаду. Сказати, що буде важко - нічого не сказати, проти нас зіграють сильні збірні Франції та Словенії, і вишенька на торті - призери останнього чемпіонату світу з Латвії. Вийде з групи лише переможець. 

Гандбол

Cлідом за жінками, відновили боротьбу і в чоловічій Суперлізі. Для нас найцікавішим поєдинком шостого виносного туру стало південне дербі – гра "Одеси" проти "Ізмаїла". Минулого разу ізмаїльці змогли отримати сенсаційну перемогу. Були близькі і цього разу, але 15 голів правого напівсереднього одеситів Дениса Саварина стали вирішальним аргументом. Одесити підтвердили свій статус другої сили в українському гандболі, а от шанси "Ізмаїла" зачепитись за топ-4 після поразок стали меншими, хоча поборотись зі "СКА-ШВСМ" у останньому турі можливо і потрібно.

Суперліга. Чоловіки.
16.02 Одеса – ХНУ-ДЮСШ-1 46:22    Мотор – Ізмаїл 46:23
17.02 Ізмаїл – Одеса 31:37
18.02 Мотор – Одеса 44:28        Ізмаїл – ХНУ-ДЮСШ-1 33:27 

Зображення Федерація Гандболу України 

Волейбол

"Балта" стабільно грає на своєму рівні – якого достатньо щоб перемагати команди нижче них у турнірній таблиці, але замало, аби нав’язувати жорстку конкуренцію лідеркам. Не стали винятком і матчі цього тижня.

Суперліга. Жінки
15.02. Прометей – Балта  3:0 (25:13, 25:14, 25:16)
16.02. Аланта – Балта 3:1 (22:25, 25:19, 25:15, 25:10)

17.02. Балта – Регіна 3:0 (25:18, 25:17, 25:21)

Скриншот pvlu.org.

Легка атлетика 

Юлія Чумаченко після кількох медальних стартів виграла змагання вперше у цьому році – миколаївській стрибунці підкорилась висота 1.90м на змаганнях у Белграді, чого стало достатньо для перемоги. 

Відео Portal sports.
    

Теніс

Ангеліна Калініна в парі з китаянкою Сюй Їфань дійшла до півфіналу парного розряду на престижному турнірі WTA в Досі. Найприємнішим. звісно, став поєдинок у чвертьфіналі де спорстменки відправили додому "нейтральних росіянок". 

Ангеліна Калініна. Фото Getty Images.

В одиночному розряді турнір для Ангеліни склався не так вдало - вже у другому раунді її зупинила латвійка з українським корінням Олена Остапенко, яка сама недавно в парі з українкою Кіченок виходила до фіналу Australian Open. 

Наступного тижня дивимось за поверненням футбольної Прем’єр-ліги, розв’зякою регулярки у хокеї, а також за турніром WTA1000 у Дубаї, де зіграють одразу декілька українок, а вже в першому колі Еліна Світоліна зіткнеться з Ангеліною Калініною. 

 

Адлен Муатс

Поділитися