31 березня 2024 р. 22:16

Тріумф футбольних збірних, хет-трик Авагімяна, визнання Середи: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про історичний день в українському футболі, проривну перемогу "Чорноморця", фінал чотирьох у жіночому баскетболі та нагороду для стрибуна у воду  – у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки)

Футбол 

26 березня 2024 року стало історичним днем для українського футболу. Одразу кілька збірних здобули перемоги, і не просто перемоги, а визначні з точки зору потрапляння на важливі турніри. Почати ми звісно маємо з головної команди - з національної збірної. Хоча українська команда і вважалася беззаперечним фаворитом у матчі з Ісландією, у багатьох поколінь вболівальників є психологічна травма, пов’язана зі словами "збірна" та "стикові матчі". Особливо гостро флешбеки попередніх невдач встали перед очами коли, попри очевидну ігрову перевагу, наші стали поступатись у рахунку після розкішного за виконанням удару головної зірки сучасного ісландського футболу Альберта Ґудмундссона. 

Фото Getty Images.

Втім, на відміну від попереднього поєдинку з Боснією, українці створювали гостроту і до пропущеного м’яча, і після нього, не доводячи справи виключно до останніх хвилин. І уже на 54-й хвилині Віктор Циганков, якого, будемо чесні, дуже не вистачало у першій грі, після сольного проходу зрівняв рахунок, після чого в цілому можна було дещо видихнути - відчувалося, що ісландці втомлюються і тримати нічию їм буде складно.

Фото Getty Images.

  Але розв’язка все одно сталася незадовго до кінця основного часу. Спрацювала зв’язка двох найкреативніших гравців того дня - 85-а хвилина, пас Георгія Судакова, і замикання від Михайла Мудрика. Кілька хвилин нервового очікування, свисток - все! Україна на Євро! Вже вчетверте поспіль! 

Фото УАФ.

Євро-2024. Чоловіки. Кваліфікація. Плей-оф.
26.03. Україна – Ісландія 2:1

Відео Ukrainian Association of Football.

Хронологічно, це була яскрава крапка і кульмінація дня, який і до того розпочався дуже яскраво для українських команд.

Так команда U17 здобула в той день свою путівку на чемпіонат Європи за віком, переконливо розбивши команду Словаччини. Збірна U19 грала вирішальний матч проти Швейцарії. Перемога або нічия виводили наших юніорів на Євро. Підопічні Дмитра Михайленка теж не стали обмежуватись виконанням задачі мінімум та розгромили традиційно сильних швейцарських юніорів - 3:0 і наші серед восьми найкращих команд Європи. 

Євро-2024. Чоловіки (U17). Кваліфікація. 
26.03. Україна – Словаччина 3:0

Зображення УАФ. 

Євро-2024. Чоловіки (U19). Кваліфікація. 
26.03. Україна – Швейцарія 3:0

Відео Ukrainian Association of Football.

Зображення УАФ

Три збірних, три гри, три виходи на Євро. Лише молодіжна збірна (U21) ще не вирішила усі свої задачі. а "усього лиш" зробила впевнений крок, здолавши Азербайджан у гостях і продовжуючи очолювати свою групу. 

Євро-2024. Чоловіки (U19). Кваліфікація. 
26.03. Азербайджан – Україна 0:3

Зображення УАФ.

А вже у вихідні повернувся клубний футбол. І тут теж є привід для емоцій – "Чорноморець" в Житомирі здобув першу перемогу в році. Однозначним героєм матчу став Артур Авагімян, який відзначився тричі. Для розуміння масштабу події, останній гравець "синьо-чорних", якому вдавалося зробити хет-трик, це Олександр Косирін у далекому 2003 році.

Прем`єр-ліга
30.03. Полісся – Чорноморець 1:4 

Відео CHORNOMORETS TV.

Скриншот flashscore.ua.

У другій лізі "Фарма" зіграла внічию з другою командою львівських "Карпат", що можна вважати непоганим результатом, хоч і не надто значущим турнірно. 

Друга ліга
31.03. Реал Фарма – Карпати-2 1:1

  Скриншот pfl.ua.

    Відновився і жіночий чемпіонат у першій лізі. Сильно зупинятися на грі "Seasters" не будемо - весь цей сезон це лише виконання формальності для того, щоб уже восени запалювати у вищому дивізіоні. Тому й рахунки часто виглядають наче знущання над суперницями. 

Перша ліга. Жінки
31.03. Seasters – Жайвір 12:0 

Відео Seasters FC.

Баскетбол 

Добіг кінця сезон у жіночій Суперлізі. Ми вітаємо з чемпіонством "Франківськ-Прикарпаття". Що ж до одеситок з "Інтерхіма", фінал чотирьох склався не так, як хотілося - у півфіналі спурт у останній чверті не дозволив наздогнати "Київ-Баскет" а у матчі за бронзу "Рівне", навпаки, змогло переломити хід зустрічі і забрати омріяні нагороди. Втім, загалом сезон пройшов для одеської команди непогано і видно, що є перспектива для майбутніх успіхів. 

Суперліга. Жінки. 
30.03. Інтерхім – Київ-Баскет 65:72
31.03. Інтерхім – Рівне 64:71

Відео Федерація баскетболу України.

Теніс

Після епічної перемоги над скандальною білорускою Сабаленкою, вже наступного дня Ангеліні Калініній знову довелося виходити на корт "тисячника" в Маямі. На жаль, втома далася взнаки і Ангеліна майже без шансів поступилася суперниці з Казахстану. 

Окрім одиночних виступів, Ангеліна ще і зіграла в парному турнірі, вперше разом зі співвітчизницею Даяною Ястремською. В цілому дебют українок вийшов непоганим – дві перемоги і вихід до чвертьфіналу. Сподіваємось, попереду ще гучніші перемоги. 

Фото Федерація тенісу України.

Турнір WTA 1000. Маямі. Парний розряд. Перше коло
Ангеліна Калініна/Даяна Ястремська - Каролін Доулхайд/Дезіре Кравчик 6:2 7:6

Друге коло
Ангеліна Калініна/Даяна Ястремська - Ніколь Мелішар-Мартінес /Еллен Перес  7:6 6:4

Третє коло
Ангеліна Калініна/Даяна Ястремська - Ейжа Мухаммад/Алісія Паркс  7:5 3:6 6:10

Відео Story Boy Sujit.

Фехтування

Одеситка Аліна Комащук стала бронзовою призеркою чемпіоната України серед шаблісток. Чи треба казати, хто став чемпіонкою? Так, звісно, це Ольга Харлан, яка в останній рік своєї кар’єри знаходиться у такій формі, що здається, могла би продовжувати ще не один десяток років.

Фото Національна федерація фехтування України

Художня гімнастика

    Українські гімнастки стали третіми у груповому багатоборстві на етапі гран-прі у французькому Тьє. У складі команди призерок – уродженка Миколаєва Валерія Перемета, а також Діана Баєва, Аліна Мельник, Дарина Дуда, Кіра Ширикіна. Нагадаємо, що у нашої збірної є олімпійська ліцензія у цьому виді змагань. Ще три нагороди українські гімнастки здобули в різних видах індивідуальних змагань. 

Фото Ulrich Faßbender

Стрибки у воду 

Миколаївець Олексій Середа отримав заслужене визнання - федерація European Aquatics назвала його спортсменом року у стрибках у воду. Вітаємо, і переконані, що цьогоріч Олексій додасть ще чимало винагород до своєї колекції уже на змаганнях.

Фото European Aquatics.
 

Наступного тижня слідкуємо за іграми футбольних клубів, жіночою збірною з гандболу та початком турніру претендентів у шахах, де у жіночому турнірі побореться і українка Анна Музичук.

Адлен Муатс

Поділитися