03 березня 2024 р. 23:30

Важкий старт "Чорноморця", півфінал для "Балти" та медалі Харлан: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про важкий початок весни для "Чорноморця", старт у плей-оф "Балти" та "Дніпра", перемоги гандболісток, срібло у висоті та медалі у фехтуванні – у новому спортивному огляді Півдня (і не тільки).

Футбол 

Одразу двома матчами цього тижня стартував у Прем’єр-лізі одеський "Чорноморець". Подвійний виїзд до Києва видався дуже важким - спершу "синьо-чорним" довелося на останніх хвилинах рятуватися в матчі проти "Оболоні", а в наступному поєдинку боротися проти "Динамо", яке набрало ходу після зміни тренера. Попри це, одесити змогли нав’язати боротьбу, і кілька разів були близькі до того аби зрівняти рахунок – втім, гол вихованця одеського футболу в лавах "біло-синіх" Володимира Шепелєва виявився єдиним у матчі.

    Цікавий факт – у складі моряків весь матч відіграли Максим Брагару та Володимир Салюк, майбутнє яких тісно пов’язують із можливим переходом до киян. 

Прем`єр-ліга
26.02. Оболонь – Чорноморець 1:1 

02.03. Динамо – Чорноморець 1:0

Відео: ФК "Динамо" Київ

Скриншот flashscore.ua

Волейбол 

У Суперлігах заверишилися регулярні чемпіонати і настала пора стадії плей-оф. Якщо в чоловічій команд із Півдня немає, то серед жінок у чвертьфіналі зіграла "Балта" з Одещини, яка завершила регулярну першість четвертою.

    Суперниці з вінницького "Добродія" чинили дуже серйозний опір, і навіть змогли "всуху" виграти у другій грі серії, але третій вирішальний матч балтянки провели дуже переконливо, чим забезпечили загальну перемогу і вихід до півфінала. Там, звісно буде набагато важчий суперник - "Прометей", який в регулярному сезоні не програв жодного разу. 

Суперліга. Жінки
01.03. Балта  – Добродій 3:2 (25:15, 17:25, 25:23, 22:25, 15:12)
02.03. Балта – Добродій 0:3 (31:33, 22:25, 19:25)
03.03. Балта – Добродій 3:1 (25:17, 25:20, 19:25, 27:25)

Відзначимо Ксенію Ратій та Анастасію Стрельбицьку, які стали найціннішими гравчинями у матчах, виграних "Балтою".

Фото ПВЛУ. 

Хокей 

Розпочали свої матчі у плей-оф і хокеїсти. Херсонський "Дніпро" по додаткових показниках поступився у регулярному чемпіонаті "Кременчуку", тому, якщо серія триватиме усі сім матчів, саме у кременчужан буде перевага свого поля.

    Втім, уже перший поєдинок показав, що цей фактор для "щук" вже не такий страшний  – розгромна перемога на льоду суперника, двома дублями відзначилися Ілля Крикля і Дмитро Сапожник. Доволі гучна заявка команди з Півдня на остаточний успіх, але в серіях до чотирьох перемог по одному матчу судити завжди зарано – треба буде розвивати успіх у ще трьох іграх наступного тижня. 

УХЛ. Чоловіки. 1/2 фінала
02.03. Кременчук – Дніпро 2:6

Відео: Ice Hockey Federation of Ukraine

Гандбол

Попри пертурбації у тренерському складі збірної (Віталій Андронов залишив посаду головного тренера за два дні до відбірних матчів) жіноча збірна показала характер і найкращим чином провела відбірні матчі до чемпіоната Європи-2024. Під керівництвом в.о. Бориса Чижова, українки двічі переграли міцну команду Ізраїля та очолили відбірну групу. 

Заключні поєдинки українки проведуть у квітні. 4 квітня "синьо-жовті" зіграють проти Німеччини, а 7-го - зустрінуться зі Словаччиною. До фінального турніру виходять дві кращі команди, а також найкраща третя з усіх відбірних груп. Перемога хоча б в одному із двох матчів, які лишилися, майже стовідсотково гарантує нашій команді вихід до фінальної стадії Євро.

Євро-2024. Жінки. Відбірний турнір 
29.02. Ізраїль – Україна 27:28
02.03. Україна – Ізраїль 32:28

Відео Ukrainian Handball Federation.

Легка атлетика 

На чемпіонаті світу в приміщенні Ярослава Магучіх вкотре підтвердила свій зірковий статус, здобувши єдину нагороду нашої команди – зі стрибком на 197см, дніпрянка посіла друге місце, поступившись лише австралійці Ніколь Оліслагерс. У декого з глядачів може статись певний флешбек від перегляду фото з обіймами призерок – маємо заспокоїти, прапор у третьої призерки в руках – словенський. 

Фото IAAF.

Теніс

Одеситка Даяна Ястремська, яка нещодавно записала пісню,  цього тижня грала на турнірі WTA500 у Сан-Дієго. На жаль, у поєдинку 1/8  їй не вдалося здолати "нейтралку" Блінкову. Втім, жодних претензій щодо поведінки і позиції до Даяни бути не може. Суддю поєдинка "здивувало", що Ястремська не пішла тиснути руки і фотографуватись зі спортсменкою з країни-терориста. Чи щире це здивування арбітрині із КНР? Не факт. Що ж, це показник того, що нашим атлеткам слід лупати цю скалу, поки не дійде навіть до найінфантильніших і аполітичних. 

Турнір WTA 500. Сан-Дієго. Перше коло
Даяна Ястремська - Каролін Доулхайд 6:4 5:7 6:1   

Друге коло
Даяна Ястремська - Анастасія Блінкова 6:7 2:6

А в фіналі цього турніра зіграє інша українка - Марта Костюк. Фінал відбудеться вночі на понеділок за київським часом. Віримо в успіх!

Відео WTA. 

Фехтування 

Ольга Харлан знову це зробила! 

Фото FIE.

На черговому етапі кубка світу в Афінах легендарна миколаївська шаблістка сходила на п’єтдестал пошани одразу двічі – спершу вона посіла третє місце в індивідуальних змаганнях (це вже тридцять друга медаль Ольги!), а згодом, разом з Аліною Комащук, Юлією Бакастовою та Оленою Кравацькою, здобула "срібло" в команді. 

Цей успіх дуже важливий ще й тому, що нашій команді він гарантував участь у Олімпійських іграх. На Олімпіаді зможуть виступити три шаблістки в особистій першості та ті ж спортсменки у командній разом з однією запасною.

Фото FIE.

Шахи

Колишній український гросмейстер, а нині гидотний прислужник кремлівського режиму і посібник тероризму сєргей карякін сфотографувався на руїнах окупованої Авдіївки і демонстративно пограв з окупантами в шахи. Ми не публікуємо фото з етичних причин, але це дуже яскрава ілюстрація того, чим є російський спорт, і що таке "спорт внє політікі". Подібним "спортсменам" не має бути місця на серйозних змаганнях! 

Наступного тижня дивимось за продовженням серії "Дніпра", півфіналами у хокеї та спробою "Чорноморця" здобути першу перемогу у новому році. 

 

Адлен Муатс

Поділитися