11 лютого 2024 р. 23:37

Історична медаль Середи, тріумф Харлан, баскетбол у Южному: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про першу за п'ять років перемогу Ольги Харлан, досягнення миколаївських стрибунів у воду, етап баскетбольної Суперліги в Южному, успіхи легкоатлетів та початок шляху хокейної збірної до Олімпіади в Мілані - у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки) 

Водні види спорту 

На чемпіонаті  світу в Досі завершилась програма зі стрибків у воду. Україну тут представляло чимало представників миколаївської школи, і багатьом із них вдалося показати високі результати. 

Так, Україна лише вдруге в історії здобула повну квоту ліцензій на Олімпіаду у синхронних стрибках у воду - до Данила Коновалова та Олега Колодія доєдналися Олексій Середа та Кірілл Болюх, Ксенія Байло та Софія Лискун, а також Анна Письменська та Вікторія Кесарь. (Олексій та Ксенія – спортсмени з Миколаєва, як і Данило)

Ксенія Байло та Софія Лискун. Фото ukrdiving/Instagram. 

Для молодого лідера нашої команди Олексія Середи турнір став справді проривним - спочатку йому разом з Кіріллом вдалося завоювати бронзу у парних змаганнях на 10-метровій вишці, а згодом і в особистих. Він став першим українцем, якому підкорилося таке досягнення. В своєму інтерв’ю Олексій відзначив, що це лише перший крок до головної мети - олімпійської нагороди

Олексій Середа. Фото Getty Images

Фехтування

Ольга Харлан і перемога – слова, які дуже часто стоять в одному реченні. Разом з тим, етап Кубка світу не підкорявся головній шаблістці країни уже п’ять років. 

Цього тижня, у перуанській Лімі серія перервалася. Перемога не далася легко - фінал проти Катінки Баттаї з Угорщини вирішувався останнім уколом, який був зарахований на користь українки. 

Фото Daniel Roa Quispe

Чотирнадцята перемога. Тридцять перша нагорода. Легенда. 

Футбол 

Цей тиждень для українського футболу в цілому, та "Чорноморця" зокрема, пройшов максимально тихо і без новин. Відзначити можна хіба заяву нового спортдиректора клубу Анатолія Місюри стосовно Максима Брагару - за його словами, футболіст олімпійської збірної точно проведе залишок сезону в Одесі, а до стану "Динамо" їздив лише, аби медики столичного клубу подивились на його травму. 

Максим Брагару. Фото УАФ. 

Також у міні-скандал потрапив гравець одеситів Артур Авагімян, якому довелося вибачатись за необачні вподобайки в соцмережах, зокрема під фотографіями росіянина Арсена Захаряна. Артур визнав, що підтримувати будь-яку взаємодію з гравцем ворожої збірної неправильно. Інтент в свою чергу закликає ретельніше ставитись до слідів, які ви залишаєте в Мережі. 

Хокей 

Після скандального матчу у чемпіонаті України клубний хокей трохи відійшов на задній план, бо на цьому тижні всю увагу забрала національна збірна. Українські хокеїсти розпочали довгий і дуже важкий шлях до Олімпіади-2026, що пройде в італійському Мілані. 

Перший етап відбору - груповий турнір на 4 команди, у якому можна було лише перемагати. 

Розпочали наші хокеїсти турнір дуже бадьоро - розгромна перемога над Кореєю (воротар херсонського "Дніпра" Едуард Захарченко відстояв на нуль), і дуже нервова, у серії буллітів - над головними фаворитами групи поляками. У неділю в матчі з Естонією перемога забезпечувала підсумковий успіх. Попри певні складнощі, результат був досягнений - попереду наступний етап.

Олімпійські Ігри-2026. Перший кваліфікаційний раунд.
07.02. Україна – Корея 4:0
09.02. Україна – Польща 3:2 (бул)
11.02. Україна – Естонія 5:3

Відео Ice Hockey Federation of Ukraine
    

Скриншот flashscore.ua

Що ж до матчу "Кепіталз" та "Дніпра", федерація хокею України передбачувано зарахувала киянам технічну поразку. 

Баскетбол

Вперше в цьому сезоні, матчі чоловічої Суперліги прийняв паркет спорткомплексу "Олімп" в Южному. Втім, майже рідний паркет не допоміг покращити справи "БІПА-Збірній Одеської області" - усього одна перемога, і дві поразки, зокрема дуже чутлива від "Старого Луцьку" - головних суперників за місце в плей-оф, куди одесити станом на зараз не потрапляють.

Серед тріумфаторів южненського "баблу" – "Дніпро" та "КиївБаскет", які увезли з Півдня по три перемоги. 

Суперліга. Чоловіки. 
05.02. БІПА – Старий Луцьк 81:86
06.02. БІПА – Черкаські Мавпи 68:67
07.02. БІПА – Київ-Баскет 63:81

Фото fbu.ua. 

Скриншот fbu.ua.

Баскетболістки "Інтерхіма" ж на цьому тижні двічі переконливо розібралися з останньою командою Суперліги. Завдяки цьому одеситки затвердилися у статусі "третьої" сили. 

Суперліга. Жінки.
05.02. Інтерхім – Динамо-УДУ ім. Драгоманова 75:57
06.02. Інтерхім – Динамо-УДУ ім. Драгоманова 80:69

​Скриншот flashscore.ua.

Гандбол

На цьому тижні після довгої зимової перерви відновилися матчі гандбольної Суперліги. Першими стартували жінки - великий тур відбувся з 8 по 11 лютого в Києві. Гандболістки миколаївського "Реалу" змогли виграти один поєдинок із трьох.

Суперліга. Жінки. 
08.02. Карпати – Реал 34:25
09.02 Реал – Галичанка 21:36
11.02. Реал – ДЮСШ №1-ХНУ 40:39

Відео Ukrainian Handball Federation

Скриншот handball.net.ua.

Легка атлетика 

На цьому тижні знову головними ньюсмейкерами були представники стрибків у висоту. Так, херсонець Андрій Проценко став третім на турнірі в італійському Удіне – це перший подібний успіх для Андрія у новому сезоні. 

Андрій Проценко. Фото AP.

Атлетка з Миколаєва Юлія Чумаченко посіла друге місце на змаганнях у чеському Густопече (з особистим рекордом сезону - 1,91м), а перед тим третє - у чеському ж Тржниці. 

Юлія Чумаченко. Фото Getty Images.

Шахи

Минулого тижня Наталя Жукова потужно провела турнір Annual Kasparov Chess Foundation University Cup, який неофіційно вважається чемпіонатом світу серед університетів. Гросмейстеру та депутатці Одеської міськради підкорився максимальний результат - 9 перемог з 9 можливих. Команда ПНПУ ім. Ушинського, яку представляла Наталя, зайняла 59 місце, кращими представниками України стала команда КНУ ім. Шевченка, яка стала третьою.

Команда ПНПУ. Фото Наталя Жукова/Facebook. 

Боротьба 

Збірна України оголосила склад на чемпіонат Європи, який відбудеться наступного тижня в Румунії. Усього нас представить 31 спортсмен. Серед них срібний призер Токіо миколаївець Парвіз Насібов, Тетяна Рижко-Сова та Ерік Арушанян з Херсонської області, а також Василь Михайлов та Владлен Козлюк з Одещини. Виступить на Євро і чемпіон-нардеп Жан Беленюк. На жаль, у турнірі візьмуть участь і представники держави-терориста, попри протести українських спортсменів. Сподіваємось, це лише надасть додаткової мотивації нашим борцям.

Парвіз Насібов. Фото НОК України.

Наступного тижня спостерігаємо за чемпіонатом з боротьби, відновленням хокейного чемпіонату та іграми волейболісток, а також за другою частиною чемпіонату з водних видів - тепер нагороди розігруватимуть пловці та пловчині.

Адлен Муатс

Поділитися