04 лютого 2024 р. 23:15

Бойкот "Чорноморця", зірваний бій Усика, скандал у хокеї: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Чому одеський "Чорноморець" відмовився грати два спаринги на зборах, Олександр Усик не вийде на ринг 17 лютого, а суперники херсонського "Дніпра" покинули лід достроково – у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки).

Футбол 

Одеський "Чорноморець" завершив свій збір у Туреччині. Початково на цьому тижні мало пройти три матчі, але з’ясувалося, що деякі суперники "моряків" окрім них вирішили пограти товариські поєдинки ще і проти команд з країни-агресора. Після того, як інформація про це з’явилася у ЗМІ, одесити скасували поєдинки проти "Струга" з Північної Македонії та "Андіжана" з Узбекистану. Неприємне порушення планів, але резонне рішення в такій ситуації. 

Гравці "Чорноморця" на зборах в Туреччині. Фото ФК "Чорноморець"

Після невеличкого перепочинку команда продовжить в Одесі  підготовку до матчів УПЛ і Кубку України, в якому визначився суперник по півфіналу - їм стане донецький "Шахтар".

Також на цьому тижні одесити нарешті представили другого новачка  - до лав команди Романа Григорчука приєднався боснійський захисник Владімір Арсіч. Водночас ізраїльський півзахисник Гай Хадіда залишив команду. 

Владімір Арсіч. Фото ФК "Чорноморець" 

Бокс 

У другому за популярністю серед українців спорті є новини, стосовно одразу трьох чемпіонських боїв за участю українців. 

Так, Тайсон Ф’юрі знову зірвав поєдинок проти Олександра Усика. За два тижні до вже повністю узгодженого поєдинку, начебто на спарингу "циганський король" отримав ушкодження і відмовився від бою 17 лютого. Наступною датою назвали 18 травня, чекаємо, чи стане вона останньою, чи Тайсон продовжить ухилятись від бою.

Тайсон Ф'юрі та його посічена брова.

Василь Ломаченко, нагадаємо, 12 травня  має битися проти Джорджа Камбососа. Зараз пішла стадія промоушена і пресконференцій. І тут Василя знов спіткав неприємний інцидент. Менеджер боксера Егіс Клімас під час пресконференції неправильно переклав Ломаченку питання, пов’язане з війною в Україні. Питання, чи надихне перемога Василя український народ на боротьбу, перетворилося на нейтральне і беззмістовне, чи буде для України перемога Василя досягненням. Нагадаємо Василю та Егісу, що спортсменів випускають за кордон не просто заради виступів, а і для активної адвокації української позиції в контексті війни. 

Василь Ломаченко. Зображення Megogo.

До кого в цьому плані точно не буде питань - це до Дениса Берінчика, який теж отримав шанс побитися за чемпіонські пояси. Бій з мексиканцем Емануелем Наваррете відбудеться наприкінці весни у Британії або США. 

Денис Берінчик (у пікселі). Зображення Top Rank.

Хокей 

Матч між прямими конкурентами за друге місце в регулярному чемпіонаті – херсонським "Дніпром" та "Київ Кепіталз" завершився гучним скандалом. Точніше - не завершився. За рахунку 2:2 в третьому періоді кияни покинули майданчик, через невдоволення рішенням суддівської бригади на чолі з Андрієм Кічею, який вилучив до кінця матчу гравців киян Павла Тарана і Сергія Черненка. Рішення про долю поєдинку прийме контрольно-дисциплінарний комітет ФХУ, "щуки" наполягають на тому, що киянам мають присудити технічну поразку. 

Враховуючи, що ці ж команди можуть зустрітися уже в півфінальній серії плей-офф у березні, можна лише уявити, які пристрасті там вируватимуть.

 УХЛ. Чоловіки
31.01.   Дніпро – Київ Кепіталз 3:2 (ОТ)
02.02. Дніпро – Київ Кепіталз 2:2 (матч перервано у третьому періоді)

Відео Ice Hockey Federation of Ukraine

Поки ж доля цього матча невідома, на друге місце вирвався "Кременчук"

Скриншот flashscore.ua.

"Сестри Кракен" цього сезону продовжують вчитися. Тому на результати не зважаємо, і публікуємо лише для історії. 

 УХЛ. Жінки
03.02. Сестри Кракен – Пантери 0:13
04.02. Сестри Кракен – Пантери 2:24

Волейбол 

"Балта" в цьому сезоні суперліги є таким собі Прокрустом - впевнено обігрує тих, хто слабше і так само впевнено поступається сильнішим суперницям. Так сталося і на цьому тижні. 

Суперліга. Жінки
02.02. Добродій-Медуніверситет – Балта  1:3 (23:25, 19:25, 25:16, 15:25)
04.02. Аланта – Балта 3:0 (25:12, 25:21. 25:17)

Відео Divisport.

Результат таких виступів символічний - місце рівно посередині таблиці і майже 50% показник перемог. 

Скриншот pvlu.org

Теніс

Після блискучого виступу на Australian Open, для наших топових тенісисток тиждень був присвячений в основному відппочинку. 

Як не дивно, та, що грала довше за всіх, Даяна Ястремська, вирішила одразу зіграти турнір за півсвіту від Мельбурна - в австрійському Лінці. Втома швидко дала про себе знати (вже у другому колі), але в першому була виконана задача-мінімум – Даяна за три сети знесла чергову росіянку з турніру.

Турнір WTA. Лінц 
Даяна Ястремська - еріка андрєєва 7:6 3:6 6:2 
Даяна Ястремська - Донна Векич 1:6 1:6

Даяна Ястремська. Фото Getty Images.

Щодо Еліни Світоліної, то вона, разом з іншою легендою спорту, шаблісткою з Миколаєва Ольгою Харлан стала претенденткою на жіночу премію "‎WOMEN OF IMPACT"‎ у номінації "Спортивні досягнення", яку проводить журнал Elle. Третьою номінанткою стала легкоатлетка зі Хмельницького Марина Бех-Романчук.

Легка атлетика 

У Києві пройшов чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні. 

Серед спортсменок південного регіону виділяються результати миколаївчанки Юлії Козуб, яка виграла "золото" у стрибках з жердиною з результатом 3,80 м. 

Юлія Козуб. Фото Федерація легкої атлетики України

Також відзначимо уродженку Миколаєва Юлію Чумаченко (зараз представляє Донецьку область), яка стала другою, у, мабуть, найконкурентнішій в Україні дисципліні - стрибках у висоту. Юлії підкорилась висота 1,90 м, усього на 2 сантиметри менше, ніж чемпіонці Юлії Левченко.

Юлія Чумаченко. Фото julusina/Instagram. 

Відзначимо, що світова лідерка Ярослава Магучіх не брала участь у чемпіонаті, бо на тижні брала участь у змаганнях в Коттбусі, де оновила найкращий результат сезону - 2,04 м. 

Відео European Athletics

Водні види спорту 

Першу медаль Україні на чемпіонаті світу в Досі принесла команда з артистичного плавання. Наші спортсменки стали другими в акробатичній програмі, поступившись лише китаянкам. 

Збірна з артистичного плавання. Фото Base of Ukrainian Sports

Також успішним став виступ миколаївських стрибунів у воду Данила Коновалова та Олега Колодія - шосте місце у стрибках з триметрового трампліна дозволило їм отримати олімпійську ліцензію в цій дисципліні. 

Данило Коновалов та Олег Колодій. Фото Getty Images.

Наступного тижня повертається з зимової перерви жіноча гандбольна Суперліга, продовжаться баталії у хокеї та баскетболі, а українські спортсмени боротимуться за нагороди на чемпіонаті з водних видів спорту. 

Адлен Муатс

Поділитися