26 листопада 2023 р. 23:17

Вирішальний матч футбольної збірної, нова команда в Одесі та успіхи шахісток: огляд спортивних подій Півдня

Вирішальний матч футбольної збірної, нова команда в Одесі та успіхи шахісток: огляд спортивних подій Півдня

Про те, як зіграли наші футбольні збірні, хто зі спортсменів був визнаний найвпливовішим, як завершився командний чемпіонат Європи з шахів та про нову спортивну команду з Одеси - у новому огляді спортивних подій тижня від Інтента. 

 Війна

Цього тижня стало відомо про те, що у боях з російськими загарбниками загинув представник фанатського руху "Чорноморця" Максим Росницький. Максим був закоханий всім серцем в Одесу та фанатське життя, яке було обірване війною. Навіки слава!

Максим Росницький. Фото: Голос 20-го сектора/Instagram

Олімпійський чемпіон з лижного фристайлу миколаївець Олександр Абраменко виставив на аукціон дві медалі з Ігор задля допомоги Україні. Мінімальна ставка на золоту медаль становить 10 тисяч доларів, на срібну - 5 тисяч. Очікують вторгувати 50 та 25 тисяч відповідно. Спортсмен зазначив, що продає медалі зараз, аби допомогти своїй країні під час війни. 

Олександр Абраменко. Фото НОК України

Футбол

В понеділок національна збірна грала "матч життя" - перемога в умовно домашньому поєдинку проти італійців виводила Україну на чемпіонат Європи напряму, в разі ж будь-якого іншого результату з групи виходили італіці, а наша збірна відправлялася до стикових матчів. 

І попри те, що суперник - визнаний гранд світового футболу, діючий чемпіон Європи і просто команда майже без слабких місць - наші хлопці були близькі до перемоги. Надзвичайно близькі. На відстані одного дуже спірного суддівського рішення.

93-я хвилина. Михайло Мудрик вбігає в штрафну і отримує по ногах від захисника італійців Браяна Крістанте. Рішення судді в полі - пенальті не було. Рішення суддів ВАР - не переглядати епізод. З деяких ракурсів гра в ногу здається очевидною, з деяких вона майже непомітна - але сам факт відсутності перегляду викликав чимало обурень, до того ж більшість експертів, включно із італійськими сходяться на тому, що фол дійсно був. 

Звісно, не можна покладатися лише на один епізод в таких важливих іграх, але неприємний осад лишився, і одразу згадалися слова президента УЄФА  про те, що він хотів би бачити саме Італію на Євро.

Кваліфікація Євро-2024
20.11. Україна — Італія 0:0

Відео: Суспільне Спорт

Так чи інакше, для нашої головної команди шлях до Німеччини продовжується - тепер у березні треба буде обіграти Боснію на виїзді, та переможця пари Ізраїль – Ісландія "вдома" (хоча фактор свого поля в парі Україна = Ізраїль взагалі є дуже умовним зі зрозумілих причин). 

Зображення: УАФ

Свої матчі також провели і молодші збірні. Так, команда U21 здобула вже п’яту перемогу у відбірній групі і підтвердила свій статус фаворита. Захисник "Чорноморця" Володимир Салюк відіграв повний матч.

Кваліфікація Євро-2025 (U-21)
22.11. Україна — Азербайджан 4:0

 Відео: Суспільне Спорт

    В свою чергу, команда U19 змогла знайти себе після нищівної поразки проти Косова, і змогла розгромити Словаччину. Ця перемога була не лише психологічно, а й турнірно важливою - завдяки ній наші юніори виграли відбірну групу і кваліфікувались до еліт-раунду відбору, жеребкування якого пройде у грудні. 

Кваліфікація Євро-2024 (U-19)
21.11. Словаччина — Україна 0:4

Скриншот: Вікіпедія

В суботу було зіграно відкладений через події в Ізраїлі матч Ліги Конференцій УЄФА, де "Зоря" не змогла зробити сенсацію і вдруге поступилася тель-авівському "Маккабі" - цього разу у набагато впертішій боротьбі. 

Ліга Конференцій УЄФА. Група B.
25.11. Маккабі Тель-Авів — Зоря 3:2

Скриншот: flashscore.ua

Українська прем’єр-ліга також провела 15-й тур, але матч "Чорноморця" заплановано на понеділок, тому про неї ми поговоримо вже наступного тижня. 

А от одеська "Реал Фарма" зіграла свій останній матч у 2023 році. Як і уся осіння частина, він навряд порадував вболівальників "фармацевтів". Сподіваємось після зимової перерви команда повернеться сильнішою. 

Друга ліга
23.11. Чайка — Реал Фарма 1:0

Відео: ПФЛ 

Скриншот: ПФЛ

 

Волейбол

"Балта" продовжує закріпляти за собою статус міцного середняка - ще одна перемога над аутсайдером і одна поразка від фаворитів. 

Жіноча Суперліга
24.11. Аланта — СК Балта 3:0        
25.11. СК Балта — Регіна 3:1    

Зображення: ПВЛУ 

Хокей 

Попри впевнено виграний перший період, хокеїстам херсонського "Дніпра" не вдалося втримати перевагу і довести до перемоги виїзний поєдинок проти "Кременчука", який за рахунок несподіваної перемоги підтягнувся до групи лідерів і може нав’язати боротьбу за медалі. 

Недільний матч "щук" проти "Тризуба" було зупинено при рахунку 4:0 на користь херсонців. Попередньо - тому що через стан льоду вже після першого періоду гру продовжувати було неможливо. 

Чемпіонат України. Чоловіки 
23.11. Кременчук — Дніпро 5:4     
26.11. Дніпро — Тризуб (матч зупинено) 

Відео: ФХУ

  

Скриншот: flashscore.ua

Але не чоловічим хокеєм єдиним! На цьому тижні стартував і чемпіонат України серед жінок, в якому, зокрема, дебютувала нова команда з Одеси "Сестри Кракен".  Перші ігри в історії команди сталися цієї суботи та неділі. Поки що різниця в класі дуже істотна, тому результати є вторинними відносно досвіду та самого факту існування команди. 

Логотип ЖХК "Сестри Кракен"

Чемпіонат України. Жінки
25.11. Сестри Кракен — Харківські Пантери 1:13    
26.11. Сестри Кракен — Харківські Пантери 1:8

Легка атлетика

Відома легкоатлетка і блогерка з Миколаєва Юлія Чумаченко дала велике інтерв’ю виданню Tribuna.com, де розповіла про те, з чого складається день професійної спортсменки, як готується до стартів та створює контент. 

Юлія Чумаченко. Фото tribuna.com

Торкнулася спортсменка і того, як тренуються діти у Миколаєві під час війни, далі пряма мова:

Перший рік вони (діти) тренувались на вулиці, тому що там все було закрите. Постійні тривоги, обстріли. У Миколаєві немає майданчиків з гумовим покриттям, тому діти тренувалися просто на асфальті. Я захоплююся бажанням дітей та тренерів продовжувати займатися в таких умовах.

Юлія Чумаченко, легкоатлетка

Зараз же, за словами спортсменки, умови дещо покращились і в місті відкрили невеличкий манеж - тож дітям буде де тренуватись взимку. 

Зимові види

В шведському Естерсунді розпочався Кубок світу з біатлону. Представників південного регіону у чоловічій та жіночих збірних немає, але ми будемо слідкувати і повідомляти, якщо наші спортсмени або команди досягнуть якихось значних успіхів. Поки що кращий результат - восьме місце у змішаній естафеті.

Скриншот: biathlonworld.com

Шахи

У чорногорській Будві завершився командний чемпіонат Європи з шахів. Традиційно сильно виступила жіноча команда України, у складі якої виступали Інна Гапоненко з Херсона, Наталя Жукова, яка представляє Одесу і Анастасія Рахмангулова з Миколаєва.

Гросмейстер Наталя Жукова на сесії Одеської міської ради. Фото: Інтент

Після важкого старту, наша команда змогла одержати кілька важливих перемог і у підсумку зупинилась в половині очка від бронзових нагород.

Cкриншот: chess-results.com

УП100

Видання "Українська правда" опублікувало "Список лідерів України УП-100". До переліку увійшло 10 спортсменів, в тому числі і троє представників Півдня, а також молодіжна збірна з футболу, в складі якої є гравці одеського "Чорноморця".

Виданням були відзначені:

  • тенісистка Еліна Світоліна;
  • боксер Олександр Усик;
  • фехтувальниця на шаблях Ольга Харлан;
  • молодіжна збірна України з футболу.

а також:

  • футболіст Олександр Зінченко;
  • стрибунка у висоту Ярослава Магучіх;
  • ексфутболіст Андрій Шевченко;
  • стрибунка в довжину Марина Бех-Романчук;
  • каноїстка Людмила Лузан;
  • скелетоніст Владислав Гераскевич.

Журі оцінювало учасників рейтингу за такими критеріями: 

внесок у перемогу  у війні й розбудову української державності, вплив на суспільно-політичні процеси, лідерство та доброчесність.

Наступного тижня на нас чекає одразу два матчі "Чорноморця", повернення баскетболу та продовження хокейного сезону.

 


 

Адлен Муатс

Поділитися