21 січня 2024 р. 22:58

Українки запалюють в Мельбурні, "Інтерхім" двічі перемагає: спортивні події Півдня

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про історичні досягнення наших тенісисток на кортах Australian Open, перші перемоги в році "Балти" та "Інтерхіма", боротьбу "Дніпра" за медалі  - у новому огляді спортивних подій Півдня і не тільки. 

Футбол

"Чорноморець"  продовжує грати контрольні матчі на зборах в Туреччині, з різним успіхом. 

Традиційно, в міжсезоння набагато важливішим є не результат ігор, які не мають жодного офіційного статусу, а оновлення складу. На цьому тижні жодних новачків клуб не представив, втім, у ЗМІ є інформація, що на перегляді знаходиться доволі сильний легіонер з Нігерії Валентин Озорнвафор, останнім клубом якого був бельгійський "Шарлеруа". 

Валентин Озорнвафор. Зображення transfermarkt.de

Теніс

Спостерігати за виступом українських тенісисток на першому в сезоні турнірі серії Великого Шолому Australian Open цього тижня було надзвичайно приємно. Справа не лише у гучних перемогах (яких було чимало), а й у демонстрації стійкої позиції нашими спортсменками, на корті та поза ним. Але про все по черзі. 

Перша ракетка України, одеситка Еліна Світоліна знаходиться у шаленій формі. Доказом цього вже був фінал турніру в Окленді. Але часом буває, що успіхи на турнірах меншого калібру перед визначними стартами, можуть завадити спортсменці. Тут - не той випадок, свідченням чого є три перемоги та жодної відданої партії. В 1/8 фіналу на Еліну чекає чешка Лінда Носкова, яка сенсаційно здолала кращу тенісистку світу Ігу Свьонтек

Еліна Світоліна. Фото AP 

Якщо від Еліни ми чекали сильного виступу, то Даяна Ястремська, яка пробивалася на турнір крізь кваліфікацію, однозначно не була такою ж фавориткою. Але, вже в першому раунді одеситка створила гучну сенсацію, відправивши додому сьому сіяну і діючу чемпіонку Вімблдона Маркету Вондроушову. Після цього Даяна здолала ще двох суперниць (зокрема колишню росіянку Варвару Грачову), і так само приєдналася до учасниць однієї восьмої змагань. Суперницею Даяни стане білоруска Вікторія Азаренка, що має надати ще більшої мотивації. 

Слід відзначити, що після матчів Даяна взяла за традицію підписувати камеру, згадуючи про Україну. "Слава Україні", "Все буде Україна" - саме такі написи могли побачити глядачі після перемог Даяни. Акцію вже підтримала Еліна, відповідаючи "Героям слава". Дуже схвальний і важливий крок, враховуючи деяку, скажемо м’яко, інфантильність світової тенісної спільноти, яка досі намагається нав’язати наратив "спортвнєпалітікі". 

Підписи на камерах. Зображення sport.ua/Tennis Heroes в Х

Не менш радісно і за киянку Марту Костюк, яка теж проводить, можливо, кращий турнір у кар’єрі. Марта вже дісталася чвертьфіналу (першою, і віримо, що не останньою) із наших спортсменок, періодично буквально вигризаючи перемоги

Cкриншот з відео The Australian Open

Додаткової принциповості додає те, що в останніх двох раундах Костюк перемагала представниць "країни-404".  Суперницею ж Марти у чвертьфіналі стане Коко Гауфф, яка стала "кривдницею" Еліни у фіналі в Окленді, але це набагато приємніше ніж перетинатись зі справжніми кривдницями –  представницями країни-терориста, та країни-васала-терориста.

Важче склався турнір для представниць Херсонщини. Дебютантка Юлія Стародубцева отримала в суперниці туніску Онс Жабер, яка на досвіді переграла її, а Ангеліна Калініна не змогла чинити опір нідерландці Аранчі Рус, яку ще нещодавно обігрувала на кубку Біллі Джин Кінг. 

Втім, 3 українки у ТОП-16 (і вже щонайменше одна у ТОП-8) – це найкращий виступ для тенісної України в історії цього турніру. Віримо, планка продовжить підійматись вже наступного тижня.

Australian Open. Перше коло.
Еліна Світоліна – Тейла Престон – 6:2, 6:2
Леся Цуренко – Лючія Бронцетті – 3:6, 7:5, 6:3
Даяна Ястремська – Маркета Вондроушова – 6:1, 6:2
Марта Костюк – Клер Лю – 6:3, 4:6, 6:1
Юлія Стародубцева – Онс Жабер – 3:6, 1:6
Дар'я Снігур – Аліша Паркс – 6:2, 2:6, 4:6
Ангеліна Калініна – Аранча Рус – 1:6, 0:6

 

Відео Australian Open TV

Друге коло.
Еліна Світоліна – Вікторія Томова – 6:1, 6:3
Даяна Ястремська – Варвара Грачова – 6:3, 6:2
Марта Костюк – Елізе Мертенс – 5:7, 6:1, 7:6 (10:6)
Леся Цуренко - Арина Сабаленка 0:6 0:6

Відео Australian Open TV

Третє коло. 
Еліна Світоліна – Вікторія Голубич – 6:2, 6:3
Даяна Ястремська – Емма Наварро 6:2 2:6 6:1
Марта Костюк - Еліна Аванесян 2:6 6:4 6:4

Відео Australian Open TV

1/8 фіналу.
Марта Костюк – Марія Тимофеєва - 6:2, 6:1

Відео Eurosport Tennis

Хокей 

Херсонський "Дніпро" на цьому тижні двічі зумів потішити своїх вболівальників – у середу була здобута важлива перемога над "Кременчуком", який є прямим конкурентом за третє місце, а два дні потому в гостях одразу 10 шайб "щуки" відправили у ворота "Харківських Берсерків", які тимчасово вимушені грати у Вінниці. 

 УХЛ. Чоловіки
17.01. Дніпро – Кременчук 3:0
19.01. Берсерки – Дніпро  2:10

Відео: Ice Hockey Federation of Ukraine

Скриншот flashscore.ua.

Баскетбол 

В неділю ввечері, розпочинає грати свій черговий тур одеська "БІПА". Перші суперники одеситів - аутсайдери змагань "Кривбас", тож команда отримала шанс здобути психологічно важливу перемогу і виходити на наступні поєдинки більш впевнено.

Суперліга. Чоловіки 
21.01. БІПА – Кривбас 89:81

Скриншот flashscore.ua.

Представниці Одеси у жіночій суперлізі, команда "Інтерхім", на відміну від колег-чоловіків, розпочали рік на мажорній ноті, двічі обігравши у доволі напружених матчах суперниць з Вінниці, завдяки чому змогли вийти на третє місце у таблиці (хоча за винятком перших двох команд, боротьба йде дуже щільна). 

Суперліга. Жінки
19.01. Вінниця-Медуніверситет – Інтерхім 73:82
21.01. Вінниця-Медуніверситет – Інтерхім 68:74

Відео: Divisport 

Скриншот fbu.ua

Волейбол 

"Балта" провела два дуже полярних матчі на початку року. У першій грі, попри боротьбу у кожному сеті, господарки паркету з "Буковинки" щоразу брали гору, наступного ж дня балтянкам вдалося зібратися і вперше в сезоні виграти матч "всуху" - під гарячу руку волейболісток з Одещини потрапила "Галичанка".

Суперліга. Жінки
19.01. Балта  – Буковинка 0:3 (18:25, 19:25, 19:25)
20.01. Галичанка  – Балта 0:3 (14:25, 16:25, 17:25)

Відео: Divisport 

Скриншот pvlu.org. 

Лідерки ж українського волейболу, "Прометей" з Дніпра досягли успіхів у Лізі Чемпіонів – перемога над румунським "Альба Блаж" та результат матчу інших суперниць по групі дозволили дніпрянкам достроково гарантувати собі друге місце у групі та вихід до стадії плей-офф.

Відео: Divisport

Зимові види 

Відзначимо успішний виступ у коротких індивідуальних перегонах на етапі кубка Світу в італійському Антгольці Артема Прими. Чернігівський біатлоніст, який до цього в сезоні не потрапляв навіть до ТОП-30, провів майже бездоганні перегони, що дозволило йому посісти дев’яте місце. 

Відео: Суспільне Спорт. 

Наступного тижня продовжуємо вболівати за наших тенісисток, слідкуємо за успіхами баскетбольних, волейбольних та хокейних команд. 

Адлен Муатс

Поділитися