23 січня 2024 р. 09:37

Для будівництва сховища в селищі на Одещині за 24 мільйони обрали підрядника без кваліфікації

Фото: БЕБ

(Фото: БЕБ)

Аналітики Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області виявили  порушення під час проведення  тендеру на будівництво укриття для закладу освіти вартістю у 24 мільйони гривень.

Як повідомили Інтенту в пресслужбі БЕБ, йдеться про угоду, яку уклав Відділ житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрою та розвитку інфраструктури Куяльницької сільської ради Подільського району щодо будівництва укриття для закладу освіти в селі Нестоїта.

Як повідомляють у БЕБ, за результатами інформаційно-аналітичної роботи працівники Теруправління встановили, що у виконавця робіт відсутнє майно та працівники відповідної кваліфікації. Тобто компанія не відповідає кваліфікаційним вимогам тендеру. 

"З метою упередження розтрати державних коштів аналітики БЕБ направили лист до органу місцевого самоврядування з інформацією про виявлені порушення та пропозицією перевірити доцільність укладання згаданого договору. В результаті розгляду рекомендаційного листа замовник та виконавець робіт розірвали договір", - повідомили в Бюро.

Закупівлю провели у жовтні минулого року у форматі відкритих торгів з особливостями. Конкурентів в підрядника — товариства з обмеженою відповідальністю "Югстронгстрой" не було.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять календарних днів. 

 Часто під час таких торгів не відбувається аукціону тож учасник не має конкурентів. 

Тож у 2022 році Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону. 

Кирило Бойко

Поділитися