08 березня 2024 р. 20:33

Корупція на одеській митниці: ВАКС розгляне скаргу на конфіскацію майна експосадовця

Фото: odesa.online

(Фото: odesa.online)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розгляне скаргу прокурора САП на рішення щодо конфіскації майна колишнього заступника митного поста в Одесі Віктора Ткаченка.

Рішення було прийняте 6 березня АП ВАКС, пише "Слово і діло".

У січні ВАКС задовольнив позов прокурора САП про конфіскацію майна Ткаченка і стягнув з нього 2,8 мільйона гривень. Суд визнав необґрунтованими набуті ним квартиру в Одесі та два паркомісця. Однак прокурор подав скаргу, щоб змінити рішення щодо суми стягнення за два машиномісця  в дохід держави.

В рішенні зазначено: "Поновити прокурору строк на апеляційне оскарження рішення Вищого антикорупційного суду від 25 січня 2024 року. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою держави Україна в особі САП, поданої прокурором на рішення Вищого антикорупційного суду від 25 січня 2024 року про визнання необґрунтованими активів (Ткаченка – ред.) та стягнення їх в дохід держави".

Прокурор САП у листопаді 2023 року звернувся до суду з позовом на визнання необґрунтованими активів Ткаченка вартістю 2,83 млн грн, використовуючи матеріали Нацагентства, НАБУ та САП. За його словами, експосадовець, не маючи достатніх законних доходів, у 2020 році через третю особу придбав квартиру і 2 машиномісця у центрі Одеси, які потім були подаровані йому.

За даними Трансперенсі Інтернешнл Україна, Ткаченко запевняв, що квартиру в центрі Одеси його мати придбала із власних заощаджень, а також позики знайомої їхньої сім’ї — Мельничук. Суд допитав знайому, яка позичила майже 2 млн гривень на придбання квартири. Виявилося, що жінка позичила таку велику суму грошей безвідсотково. І була впевнена, що відповідач Ткаченко точно поверне борг, попри свою скромну зарплату митника, адже знає його як порядну людину. 

Ірина Глухова

Поділитися