22 березня 2024 р. 18:32

Справу одеського "короля контрабанди" Альперіна буде поновлено

Фото: Центр протидії корупції

(Фото: Центр протидії корупції)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України скасувала постанову про закриття кримінального провадження щодо одеського бізнесмена про корупційну схему на митниці та призначила повторний судовий розгляд. Йдеться про Вадима Альперіна.

Таке рішення 22 березня ухвалила АП ВАКС.

Повідомляється, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 22 березня 2024 року розглянула апеляційну скаргу сторони обвинувачення на ухвалу ВАКС від 12 жовтня 2023 року про закриття кримінального провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена у створенні злочинної організації.

"Вказана особа, його два партнери, колишні керівник Одеської митниці та директор департаменту адміністрування митних платежів ДФС, а також  митний брокер обвинувачуються у можливому створенні та участі у  злочинній організації, яка ймовірно  ввозила до України товари за заниженою митною вартістю", - йдеться у повідомленні.

За результатами розгляду колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу сторони обвинувачення, скасувала ухвалу ВАКС про закриття кримінального провадження та призначила повторний його розгляд у суді першої інстанції.

В дописі ВАКС не називає  прізвище бізнесмена, проте "Центр протидії корупції" пише, що йдеться про Вадима Альперіна, якого  Зеленський свого часу назвав "одним з хрещених батьків контрабанди".

У жовтні Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена Вадима Альперіна у зловживаннях на митниці, а також створенні бізнесменом злочинної організації. Зокрема, сторона захисту подала клопотання про закриття справи та застосування "правок Лозового", адже строки розслідування нібито продовжував не уповноважений суб'єкт. 

Розслідування справи завершили у листопаді 2020 року. На розгляд до ВАКС справа потрапила у серпні 2022 року.

Рішення про закриття кримінального провадження ухвалили судді ВАКС Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус.

Вадим Альперін обвинувачувався в масштабних порушеннях митного законодавства. У 2019 році про розшук цього бізнесмена оголошував особисто президент України Володимир Зеленський.

У листопаді 2019 року ВАКС відправив бізнесмена в СІЗО, але той вийшов під заставу у 70 мільйонів. 

А у 2020 році бізнесмену скасували зобов'язання. Тоді в суді пояснили своє рішення збільшенням йому суми застави до понад 76 мільйонів.

Генеральна прокуратура України в липні 2018 року скерувала до суду справу бізнесмена-одесита Вадима Альперіна, який пропонував детективу Національного антикорупційного бюро України хабар в розмірі 800 тисяч доларів США.

У травні того ж року НАБУ заявило про завершення досудового розслідування та відкрило матеріали справи.

Ірина Глухова

Поділитися