23 березня 2024 р. 11:00

Розтрата у понад 850 тисяч: чиновнику Херсонської обладміністрації оголошено підозру

Підозрюваний у розтраті Юрій Попутько. Фото: Департамент екології та природних ресурсів ХОА

(Підозрюваний у розтраті Юрій Попутько. Фото: Департамент екології та природних ресурсів ХОА)

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обладміністрації у 2018 році сплатив 872 тисячі гривень з бюджету за невиконані роботи.

Про це повідомила поліція Херсонської області.

Під час слідства було встановлено, що навесні 2018 року один з департаментів обладміністрації провів торги із закупівлі послуг із розробки проєктів землеустрою. Переможцем конкурсу обрали приватне підприємство з Херсона.

На початку липня 2018 року ексначальник департаменту уклав із керівником підприємства договори про розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж 11 рекреаційних територій, що розташовані у різних місцях Херсонської області.

Виконавець надав проєкти у визначений договорами термін. Колишній начальник департаменту прийняв документацію, підписав акти здачі-прийняття робіт та перерахував на банківський рахунок приватного підприємства кошти.

Проте, як виявили правоохоронці, отримані державною установою проєкти не могли бути реалізованими.

Зокрема, кожний проєкт був розроблений без проведення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації. Таким чином із рахунку департаменту приватному підприємству незаконно було сплачено майже 872 тисячі гривень", – йдеться у повідомлені.

У повідомлені Херсонської обласної прокуратури зазначається, що підозрюваний у  розтраті  понад 870 тисяч гривень також є депутатом Херсонської міської ради.

Через аналітичний модуль bi prozorro Інтент дізнався, що дану закупівлю з березня по травень 2018 року проводи Департамент екології та природних ресурсів Херсонської обладміністрації.

Cкрін закупівель аналітичного порталу bi prozorro

На той час Департамент екології та природних ресурсів Херсонської ОДА очолював Юрій Попутько.

Скрін сайту Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА

У  2020 році Попутько звільнився з посади й цього ж року став депутатом Херсонської міської ради від політичної партії Слуга Народу. Станом на зараз він є чинним депутатом.

Слідчі поліції кваліфікували протиправні дії експосадовця як використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, внаслідок чого було спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам. Про підозру у вчиненні злочину фігуранту повідомили представники обласної прокуратури. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше повідомлялось про те, що судитимуть двох експосадовиць Херсонської міськради, які привласнили та легалізували майже 1,4 млн грн державних коштів.

Також директора комунального закладу Херсонської міської ради притягнуто до відповідальності за те, що преміював родичів.

Олеся Ланцман

Поділитися