08 січня 2024 р. 18:37

На Одещині за 100 тисяч найняли охорону для недобудованого дитсадка

ФОТО: Антикорупційний вимір

(ФОТО: Антикорупційний вимір)

В селі на Одещині за 100 тисяч найняли охорону для недобудованого дитсадка, який фігурує у справі про розкрадання понад 3 мільйонів.

Усатівська сільська рада на Одещині найняла приватну охоронну фірму для захисту недобудованого дитячого садка "Сонечко". Протягом двох з половиною місяців витрати на охорону будівлі складуть 100 тисяч гривень з місцевого бюджету. Також в процесі реконструкції дитсадка було розкрадено понад 3,28 мільйона гривень з бюджету.

Згідно з інформацією на порталі Prozorro, чиновники Усатівської селищної ради уклали угоду з приватною охоронною компанією ТОВ "Спецпідрозділ "Гром" без використання електронної системи, попередньо домовившись з фірмою про умови і вартість співпраці.

Будівля в селі Іллінка на вулиці Міжлиманська, 6а, буде охоронятись. ТОВ "Спецпідрозділ "Гром" виконає цю роботу за 100 000 гривень в період з 01 січня по 16 березня 2024 року, що складає 76 днів.

ВІДЕО: с. Іллінка. Реконструкція дитячого садка

Вартість послуг за одну добу становитиме понад 1 300 гривень. Раніше, у листопаді 2023 року, Усатівська СР також замовляла послуги від цієї фірми на 45 днів за 58 000 гривень.

Згідно з даними YouControl, Сергій Тарабанов є власником ТОВ "Спецпідрозділ "Гром"", а Олександр Баркар - директором. Ця компанія була зареєстрована в 2019 році в Одесі, на вулиці Транспортній, 5/1, кабінет №115. Також за цією самою адресою зареєстровано ТОВ "Гром 7", власником якого також є Сергій Тарабанов, а керівником - Василь Яковенко, екс-поліцейський з одеського батальйону "Шторм". Ця компанія фігурує в кримінальній справі, пов'язаній з вимаганнями, незаконним позбавленням волі та підробленням печаток.

Проте більш цікавим є те, що по вулиці Міжлиманській, 6а, в селі Іллінка, яку охороняє фірма Тарабанова, з 2021 року триває реконструкція будівлі дитячого садка "Сонечко" в рамках програми "Велике Будівництво". Роботи здійснює TOB "Мортонс Білдінг" за сумою понад 28,97 мільйонів гривень.

Група чиновників Усатівської сільської ради, спільно з TOB «Мортонс Білдінг» і ТОВ «Технаглядбуд», які займались технічним наглядом, підозрюються в привласненні великих сум грошей при реконструкції дитячого садка «Сонечко».

За даними слідства, вони завищували обсяги виконаних робіт. Роботи мали бути завершені в лютому 2022 року, але це не відбулося, і чиновники вже встигли сплатити понад 3,28 мільйона гривень за неіснуючі роботи з відзначеної суми 10,1 мільйона гривень. Інженер з технагляду Тельман Марченко став першим обвинувачуваним у цій справі, але це не єдина справа, де його звинувачують.

Олександр Соколов і Олександр Калохін володіють TOB "Мортонс Білдінг". Георгій Поляков є директором компанії. Компанії також загрожує кримінальне переслідування через злочини, пов'язані з незаконним використанням фінансів на ремонт дитячого садка. Однак, останні згадки про цю справу в судовому реєстрі датуються червнем 2021 року, що свідчить про повільну хід розслідування з боку правоохоронних органів щодо осіб, які можуть бути винні в привласненні бюджетних коштів.

Нагадуємо, Одеська область посідає третє місце в Україні за кількістю осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення впродовж 2023 року, внесених в реєстр корупціонерів Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідні дані реєстру оприлюднені на сайті НАЗК. 

Всього в реєстрі нараховується впродовж цього року 217 записів. 208 за рішенням суду. Утім здебільшого це адміністративні правопорушення таких - 138. Кримінальних - 70. Дисциплінарних стягнень дев'ять.

Анна Бальчінос

Поділитися