26 січня 2024 р. 16:10

Суд конфіскував в одеського митника квартиру та не тільки

Фото: odesa.online

(Фото: odesa.online)

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов САП про цивільну конфіскацію майна колишнього посадовця Одеської митниці вартістю 2,83 мільйона гривень.

 Про це повідомила пресслужба ВАКС і САП.

"25 січня 2024 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду винесла рішення у справі про цивільну конфіскацію активів особи, яка працювала в органах митної служби України. Суд визнав набуті особою активи - квартиру в м. Одесі та два паркомісця на загальну суму 2,8 млн гривень такими, що не могли бути придбані нею за рахунок законних доходів і стягнув їх в дохід держави", - йдеться в повідомленні.

У САП додали, що в листопаді 2023 року прокурор на підставі матеріалів НАЗК, а також доказів, зібраних НАБУ та САП, звернувся до суду з позовом про визнання необґрунтованими активів ексзаступника начальника відділу одного з митних постів Одеської митниці Держмитслужби, а також стягнення з нього їх вартості – 2,83 млн грн.

На думку прокурора, державний службовець, не маючи достатніх законних доходів, у 2020 році через третю особу придбав квартиру і 2 машиномісця в історичному центрі Одеси. Надалі третя особа подарувала ці обʼєкти посадовцю.

Суд погодився з доводами прокурора, задовольнив позов та ухвалив стягнути вартість набутих активів у дохід держави. Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів.

За інформацією Трансперенсі Інтернешнл Україна, йдеться про начальника відділу митного оформлення №1 митного поста "Одеса-автомобільний" Одеської митниці Віктора Ткаченка.

Ткаченко запевняв, що квартиру в центрі Одеси його мати придбала із власних заощаджень, а також позики знайомої їхньої сім’ї — Мельничук. Суд допитав знайому, яка позичила майже 2 млн гривень на придбання квартири. Виявилося, що жінка позичила таку велику суму грошей безвідсотково. І була впевнена, що відповідач Ткаченко точно поверне борг, попри свою скромну зарплату митника, адже знає його як порядну людину. 

А на запитання суду, як саме свідок передала кошти, адже 2 млн грн готівки важать приблизно 20 кілограмів, вона відповіла, що зробила це в звичайному пластиковому пакеті.  Також Мельничук розказала, що саме вона порадила сім’ї Ткаченків оформити позику та придбати квартиру на маму обвинуваченого, 85-річну пенсіонерку Любов Ткаченко.

Суд Ткаченку і Мельничук не повірив і задовольнив позов САП.

 

Ірина Глухова

Поділитися