23 лютого 2024 р. 15:27

Справа заволодіння аеропортом "Одеса": суд дозволив заочне розслідування щодо Костусєва

Фото: Корреспондент.net

(Фото: Корреспондент.net)

Вищий антикорупційний суд дозволив спеціальне досудове розслідування щодо колишнього мера Одеси Олексія Костусєва. Він є фігурантом справи про незаконне заволодіння майном і доходом одеського аеропорту.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Зазначається, що суд задовольнив клопотання детективів НАБУ та дозволив здійснювати спеціальне досудове розслідування стосовно колишнього міського голови Одеси – одного з підозрюваних справи про заволодіння аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд гривень доходу від його діяльності.

"Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті", — пояснили в САП.

11 грудня 2023 року слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід Олексію Костусєву у вигляді тримання під вартою. Захід застосують, коли його затримають та доставлять для проведення розслідування.

НАБУ у жовтні оголосило в розшук колишнього міського голову Одеси Олексія Костусєва у справі заволодіння бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грановським комунального аеропорту "Одеса".

Як стверджує слідство, у 2011 році два відомих одеських бізнесменів Борис Кауфман та Олександр Грановський організували схему заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Для цього вони зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР), з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 мільйонів гривень.

Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства й забезпечив тодішній міський голова Олексій Костусєв, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець, за твердженням слідства, вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

Також ВАКС продовжив до 19 квітня строк дії обов'язків, покладених на бізнесмена Алекса Боруховича, якого підозрюють в організації заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса".

Ірина Глухова

Поділитися