10 лютого 2024 р. 11:35

На Миколаївщині державі повернули землі заповідника

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

У Миколаївській області через суд вдалося повернути у власність територіальної громади земельну ділянку природно-заповідного фонду, вартістю 1,3 мільйона гривень.

Про це повідомили в Миколаївській обласній прокуратурі.

Прокуратурою встановлено, що Головним управлінням Держгеокадастру в Миколаївській області незаконно передано у приватну власність громадянина земельну ділянку, площею 1200 кв. м для індивідуального садівництва, яка розташована в межах ландшафтного заказника місцевого значення "Півострів Піщаний", створеного з метою збереження ландшафтних комплексів заплави річки Інгул.

Зазначається, що територія ЛЗ "Півострів Піщаний" входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Землі зазначеного заказника належать до особливо цінних.

Прокуратура звернулась з позовною заявою до суду.

Рішенням Жовтневого районного суду визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області та зобов’язано повернути земельну ділянку у власність територіальної громади.

Раніше у державну власність були повернуті ділянки водного фонду загальною площею 1,6 гектара. Таке рішення прийняв  Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Прокурором встановлено та повністю підтверджено судом, що внаслідок незаконних рішень органів влади та самоврядування недобросовісні громадяни, використовуючи право на безоплатну приватизацію набули у приватну власність землі водного фонду, які розташовані у безпосередній близькості до урізу води річки Інгул, нібито для ведення особистого селянського господарства.

З метою ускладнення виконання судового рішення, ці громадяни надалі укладали правочини щодо відчуження ділянок, зміни їх кадастрових номерів тощо.

Ірина Глухова

Поділитися