18 березня 2024 р. 23:15

Понад 100 представників ЛГБТ-спільноти Херсона постраждали від росіян під час окупації

Фото: ГО "Прожектор"

(Фото: ГО "Прожектор")

Громадська організація "Прожектор" в партнерстві з благодійною організацією "Інша" та за підтримки OutRight International ініціювали дослідження порушення прав ЛҐБТК, ґендерно-зумовлених та воєнних злочинів, скоєних проти ЛҐБТК на звільнених від окупації територіях України. 

Як повідомили у звіті організатори проєкту, вони провели попередні бесіди зі 107 представниками ЛҐБТК-спільноти, які постраждали або стали свідками воєнних злочинів російських військових під час окупації міста Херсона.

Їхні покази вказують на те, що під час російської окупації відбулися порушення прав людини ЛҐБТК, деякі з яких можуть бути воєнними злочинами або злочинами проти людства. Після опитування двох осіб, юристи ГО "Прожектор" допомогли скласти заяви про кримінальне правопорушення до прокуратури України, і в одній з цих справ обвинувальний акт передано до національного суду.

При цьому, організатори проєкту зазначають, що ЛҐБТК, які пережили російські злочини, не наважувалися звертатися до українських правоохоронних органів. Дехто з постраждалих ЛҐБТК не довіряють українській правоохоронній системі, згадуючи "радянський підхід" щодо дотримання закону, коли жертв злочинів висміювали та намагалися їх переконати у власній провині. Інші, можливо, відчували, що права людей, а саме ЛҐБТК, недостатньо визнаються в Україні задля забезпечення власної безпеки у разі подання звернення.

Таким чином, коли було розпочато дослідження, Офіс генерального прокурора не мав зафіксованих воєнних злочинів щодо ЛҐБТК-людей, які жили на тимчасово окупованих територіях.

Від початку березня до 11 листопада 2022 року місто Херсон та правобережна частина Херсонської області перебували під окупацією Російської Федерації. За цей час російські військові грубо порушили права людини стосовно мешканців Херсону та правобережжя області. Серед постраждалих від російських військ були українці, які є лесбійками, ґеями, бісексуалами, трансґендерами та квірами. Дехто з них був мішенню саме через свою сексуальну орієнтацію або ґендерну ідентичність.

Цей звіт документує порушення прав людини російськими військовими щодо ЛҐБТК-осіб у Херсоні, наголошує на порушеннях, які можуть вважатися воєнними злочинами або злочинами проти людства, в тому числі переслідування за ґендерною ознакою.

Як зазначив голова ГО "Прожектор" Віталій Матвєєв, у недільному випуску американської газети The New York Times вийшла публікація журналіста та старшого наукового співробітника Школи права Міського університету Нью-Йорка J Lester Feder під заголовком "Putin’s War Against Queer Ukrainians". В своїй статті він розповідає про переслідування ЛҐБТ-українців з боку російських військових під час окупації Херсонщини, що ззначені у звіті.

Кирило Бойко

Поділитися