12 березня 2024 р. 23:02

На Миколаївщині захопили землі заповідника: що вирішив суд

Фото: GETTY IMAGES

(Фото: GETTY IMAGES)

У Миколаївській області через суд вдалося повернути у державну власність земельну ділянку природно-заповідного фонду.  Раніше ці землі незаконно передали під садівництво. 

Про це повідомили в Миколаївській обласній прокуратурі.

За інформацією прокуратури, Головне управління Держгеокадастру в Миколаївській області незаконно передало у приватну власність громадянина земельну ділянку площею 0,12 гектара для індивідуального садівництва. Йдеться про ділянку, розташовану в межах ландшафтного заказника місцевого значення "Півострів Піщаний", створеного з метою збереження ландшафтних комплексів заплави річки Інгул. Вартість земельної ділянки становить понад один мільйон гривень.

"Реагуючи на порушення законодавства та захищаючи інтереси держави, прокуратура подала позовну заяву до суду", - йдеться у повідомленні.

Суд підтримав принципову позицію прокурора, визнав незаконним та скасував наказ Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області. Крім того, суд зобов’язав повернути земельну ділянку природно-заповідного фонду у власність територіальної громади.

Раніше у державну власність були повернуті ділянки водного фонду загальною площею 1,6 гектара. Таке рішення прийняв  Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Ще на Миколаївщині державі повернули землі Національного природного парку "Бузький Гард". Їх вартість складає 77 мільйона гривень. 

Також прокуратура вимагає повернути у державно власність земельну ділянку через порушення умов договору. Йдеться про земельну ділянку водного фонду площею понад 150 гектарів та вартістю 1,4 млрд гривень. 

Ірина Глухова

Поділитися