14 січня 2024 р. 21:34

Фінал Світоліної, перехід Брагару, памʼять про чемпіона: спортивні події Півдня

Фінал Світоліної, перехід Брагару, памʼять про чемпіона: спортивні події Півдня

Про спортсменів, яких позбавила життя росія, початок сезону в тенісі, трансферні новини та чутки навколо "Чорноморця" і пам’ять про геніального шахового композитора - у першому спортивному огляді  Півдня 2024 року. 

Війна 

Починати цей огляд, на жаль, ми знову мусимо не з локальних і не зі спортивних новин. 

Всі ми пам’ятаємо жорстоку безпрецедентно масивну ракетну атаку росіян наприкінці року, що минув. російський терор забрав життя кількох десятків мирних громадян України в різних містах. Серед них були й спорстмени. Так, у Львові внаслідок обстрілу загинув відомий баскетболіст та тренер Bіктор Кобзистий

Віктор Кобзистий. Фото ФБУ.

Також в той день росія обірвала життя 27-річної футболістки Вікторії Котлярової. П’ять днів пройшло між весіллям та злощасною російською ракетою. 

Вікторія Котлярова. Фото isport.ua. 

Світла пам’ять усім жертвам російського терору. 

Шахи

8 січня в Одесі на 87-му році життя зупинилося серце видатного шахового композитора, багаторазового чемпіона світу з композиції, міжнародного майстра з шахів Юрія Марковича Гордіяна. 

Юрій Гордіян. Фотоколлаж Інтент.

Десятки задач за авторством Юрія увійшли до збірників міжнародної асоціації шахів (ФІДЕ). Вічна пам’ять. 

Футбол

Одеський "Чорноморець" вирушив на збір до Туреччини, де відіграє близько десятка контрольних матчів. У першому з них одесити перемогли румунський "Петролул" - 1:0. 

Але на зборах важливішими є не результати, а зміни у складі. Перший новачком у зимовому вікні став Данило Голуб, який перейшов зі складу "Миная". 

Данило Голуб. Фото ФК "Чорноморець". 

Також дуже важлива фігура у складі моряків, ймовірно, піде з команди. "ТаТоТаке" та ряд інших ЗМІ повідомляють, що Максим Брагару має домовленість про перехід до складу київського "Динамо". Зараз йдуть перемовини про те, чи приєднається Максим до киян влітку, а чи вже на весняну частину сезону. Офіційно клуби поки мовчать, але гравець киян з одеським слідом у біографії Владислав Кабаєв підтверджує трансфер.

Максим Брагару. Фото Getty Images . 

Теніс

Українські тенісистки вкрай позитивно розпочали новий сезон. 

На першому тижні нового року відзначилась лідерка нашого тенісу Еліна Світоліна, яка вийшла до фіналу престижного турніру в новозеландському Окленді, поступившись лише третій ракетці світу Коко Гауфф зі США. Відзначимо, що цей результат Еліна здобула, маючи певні проблеми зі здоров’ям - так, у півфіналі їй довелося брати два медичних таймаути. 

Відео: WTA

Наступного тижня проходила кваліфікація до Australian Open - першого в році турніру із серії Grand Slam. Її успішно подолали одразу три українські спортсменки - представниця Херсонщини Юлія Стародубцева, одеситка Даяна Ястремська,  а також киянка Дарія Снігур. Таким чином представництво у основній сітці стало рекордним для України - цілих сім учасниць. Окрім вищезазначених, це також Світоліна, Ангеліна Калініна, Марта Костюк та Леся Цуренко

Юлія Стародубцева. Фото WTA.

На жаль в першому раунді вже завершила свої виступи Дарія Снігур, інші шість українок ще продовжать свою боротьбу наступного тижня.

Хокей 

Херсонський "Дніпро" - це сила, яка, хоча інколи показує себе нестабільною, але може грати з усіма і перегравати навіть визнаних лідерів українського хокею. На своїй шкірі у цьому ще до нового року двічі пересвідчились чемпіони з "Соколу" - вдруге у драматичній битві 26 грудня, де переможця виявили лише у серії булітів. Так, кияни вдома вже у новому році взяли реванш, але якщо "щуки" так і залишаться на четвертому рядку в регулярному чемпіонаті - нас чекає дуже запекла серія плей-офф.

Відео: Ice Hockey Federation of Ukraine

Чемпіонат України. Чоловіки 
26.12.23.  Дніпро – Сокіл 3:2 (бул)
05.01. Тризуб – Дніпро 2:4 
06.01. Дніпро – Тризуб 11:0
10.01. Сокіл – Дніпро 3:1
14.01. Дніпро – Київ Кепіталз 3:0 

Скриншот flashscore.ua.

"Сестри Кракен" поки що знаходяться в пошуку першої перемоги. Зрозуміло, що у фавориток з "Київ Кепіталз" поки що рівень набагато вищий, тому цього сезону основною метою для молодого колективу з Одеси має бути саме здобуття важливого досвіду і набуття впевненості - якої мають додати дві шайби, закинуті у ворота фавориток.

Чемпіонат України. Жінки
13.01. Сестри Кракен – Київ Кепіталз  2:15
14.01. Сестри Кракен – Київ Кепіталз 0:14

Відео Хокей.Live. 

Баскетбол 

З трьох поразок розпочала новий рік БІПА - у двох іграх одесити йшли з опонентами на рівні, але трохи поступалися або в заключній чверті, або ж в овертаймі. 

За словами тренера Вадима Пудзирея, команда шукатиме ресурси як для підсилення, так і сподіватись на те, що гравці поточного складу відновляться і допоможуть команді здобувати результат. 04 

Суперліга. Чоловіки 
09.01. БІПА – Прикарпаття-Говерла 61:66
10.01. БІПА – Рівне 41:83
11.01.  БІПА – Політехніка-Галичина 78:82 (ОТ)

Відео: Федерація баскетболу України
 

Скриншот fbu.ua.

Волейбол 

"Балта" розпочне цьогорічний виступ у Суперлізі 19 січня матчем проти "Буковинки". Відзначимо, що вперше з початку повномасштабного вторгнення матч може відбутися при глядачах  - волейбол став першим видом спорту, у якому було прийнято рішення про допуск глядачів на трибуни. 

Нагадаємо, раніше Кабмін розробив рекомендації, згідно яких стало можливим проведення спортивних змагань із глядачами. 

Бокс 

Остаточно була узгоджена дата поєдинку скандального українського боксера Василя Ломаченка та Джорджа Камбососа. Аккерманець повернеться на професійний ринг 12 квітня. Бій відбудеться в Австралії, на Батьківщині Камбососа.

Василь Ломаченко і Джордж Камбосос. Колаж fightnews. 

Зимові види 

У зимових видах спорту сезон в самому розпалі. Деякі результати (і не тільки) можуть потішити українського вболівальника.

Так, у біатлоні непоганий результат на етапі кубка Світу у Рупольдингу показала жіноча естафетна команда - 5-е місце і боротьба за подіум.


Відео: Суспільне Спорт

У стрибках з трампліна на етапі найпрестижнішої серії змагань - "Турне чотирьох трамплінів", двоє наших представників оновили найкращі результати для українців - Євген Марусяк в Інсбруку став 35-м, а Віталій Калініченко - 40-м. До потрапляння у топ-30 і очок в залік Кубка світу не вистачило зовсім трохи. 

Євген Марусяк. Фото Eurosport.

А у фігурному катанні на чемпіонаті Європі у Каунасі  кращим із наших став Іван Шмуратко - дванадцяте місце і важливий перформанс із нагадуванням про війну, яку розв’язала проти нас росія. 

Іван Шмуратко. Фото Getty Images.

Одеситка Марія Голубцова у парі з киянином Кирилом Білобровом стали 14-ми. 

Проте, головне тут навіть не результати - а гостинність і підтримка з боку господарів турніру. Просто подивіться, як підтримували нашу пару!

Наступного тижня вболіваємо за наших тенісисток, волейболісток і хокеїстів, а також за українських юніорів, які розпочнуть змагання на юнацькій зимовій Олімпіаді. 

Адлен Муатс

Поділитися